Ethereum Merge nedir, güncelleme nasıl etkileyecek?

Eylül ayının kripto para dünyasındaki en önemli gelişmesi olan Ethereum Merge güncellemesi ne anlama geliyor? Ethereum sahipleri bu güncellemeden nasıl etkilenecek? Ethereum Merge ile ilgili tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

1 10 BİR ÜST AŞAMAYA GEÇİLDİ
BİR ÜST AŞAMAYA GEÇİLDİ

Bitcoin’den (BTC) sonra kripto para borsalarının en büyük ikinci para birimi olan Ethereum (ETH), 15 Şubat günü itibarıyla Ethereum Merge güncellemesiyle bir üst aşamaya geçti.

Ethereum 2.0’ın bir ara işlem süreci olarak tanımlanıp duyurulan the Merge ile Ethereum blokzincirinde İş Kanıtı (Proof of Work - PoW) protokolü yerine Hisse Kanıtı (Proof of Stake – PoS) protokolü kullanılmaya bşlandı.

Merge ile beraber, 2020’de faaliyete geçen ve PoS konsensüs mekanizmasını kullanan Beacon Chain ile Ethereum ana ağı birleştirildi.

2 10 MERGE ARZI ARTIRDI
MERGE ARZI ARTIRDI

Hisse Kanıtı (PoS) sistemine geçen Ethereum ağı beraberinde birçok yeniliği de getirdi. Bu yeniliklerin en önemlilerinden bir tanesi de Ethereum arzının adeta bir şok durumuna sokulması ve piyasaya sürülen arzın ciddi oranda azaltılmasına dayanıyordu. Ultra Sound Money tarafından aktarılan verilere göre yaklaşık 1 haftalık bu kısa zaman diliminde bile arzda kayda değer değişiklikler gözlemlendi.

3 10 5 BİN ETHEREUM SÜRÜLDÜ
5 BİN ETHEREUM SÜRÜLDÜ

Söz konusu verilere göre eğer Ethereum PoS’a geçmeseydi bu süreçte arzı (yıllık enflasyonu) yüzde 3,79 artacaktı ve bu sayı yaklaşık olarak 102 bin Ethereum’a tekabül edecekti. Fakat PoS sistemi sayesinde geçen süreçte arz sadece yüzde 0,20 artış sergiledi ve yaklaşık 5 bin Ethereum piyasaya sürülmüş oldu.

4 10 ETHEREUM FİYATI ARTAR MI?
ETHEREUM FİYATI ARTAR MI?

En önde gelen ikinci nesil blok zinciri projelerinden biri olan Ethereum, ilk 72 milyon ether (ETH) arzıyla piyasaya sürülmüştü. Orijinal PoW modelinde, bu token arzının büyük bir kısmı madencileri ağı güvence altına almaya teşvik etmek için kullanılıyordu. PoS'a geçişle birlikte madencilik ödüllerinin artık verilmeyeceği duyuruldu. Sonuç olarak, yıllık ETH ihracında yaklaşık yüzde 90 oranında net bir azalma olması öngörülüyor ve arz ve talep yasası gerçekleşirse, bu tablonun muhtemelen ETH fiyatında bir artışa yol açabileceği değerlendiriliyor.

5 10 ETHEREUM THE MERGE NEDİR?
ETHEREUM THE MERGE NEDİR?

Merge (Birleştirme) Ethereum'un mevcut iş kanıtı konsensüs mekanizmasını bir hisse kanıtı modeline kaydıracak teknik bir yükseltmedir. Bu hareketle Ethereum, karbon ayak izini önemli ölçüde azaltmayı ve gelecekteki ölçeklenebilirlik yükseltmeleri için zemin hazırlamayı hedefliyor. The Merge (birleşme) ise, Ethereum 2.0’ın aşamalarına eklenmiş bir ara dönem olarak planlanmıştır.

6 10 3.5 AŞAMA SONUNDA GEÇİŞ SÜRECİ
3.5 AŞAMA SONUNDA GEÇİŞ SÜRECİ

Yol haritasına The Merge de eklenince toplam 3.5 aşama sonunda Ethereum 2.0'a geçiş süreci tamamlanmış olacak.

Aşama 0 - 2020’nin sonları: Beacon zincirinin başlatılması ve PoS protokolünün uygulanmaya başlaması.

Aşama 1 - 2021’in ortası: Ölçeklendirmenin önemli bir aşaması olarak görülen Shard zincirinin uygulanması.

Aşama 1.5 - 2022’nin üçüncü çeyreği: PoW protokolü ile çalışan orijinal zincir ile PoS protokolü ile çalışan zincirin birleşmesi.

Aşama 2 - ve sonrası: Ether hesaplarının, işlemlerin, akıllı kontrat işletiminin geliştirilmesi

7 10 ETHEREUM VARLIKLARI NE OLACAK?
ETHEREUM VARLIKLARI NE OLACAK?

Ethereum 2.0’ın bir ara işlem süreci olarak tanımlanıp duyurulan the Merge ile Ethereum blokzincirinde Hisse Kanıtı (Proof of Stake – PoS) protokolünün kullanılmaya başlanmasıyla birlikte Ethereum 2.0'ın Ethereum 1.0'dan yüzde 99,95 daha az enerji kullanacağı öngörülmüştür.

Bu geçişin, Ethereum (ETH) kriptoparasına, kullanıcıların varlıklarındaki ETH’lere bir etkisi olmadığı belirtilmiştir.

Bu geçiş ile birlikte Ethereum (ETH) kripto parasının adı ve kısa kodu değişmeyecek, aynı kalacaktır.  Yapılan güncelleme işlemler Ethereum'un kendi yazılım geliştirme ekibi tarafından yapılan bir protokol geçişidir.

8 10 SOĞUK CÜZDANDAKİ ETKİLENİR Mİ?
SOĞUK CÜZDANDAKİ ETKİLENİR Mİ?

Eğer yalnızca BtcTurk | PRO hesabınızda veya soğuk cüzdanınıza Ethereum (ETH) varlığı tutan bir kullanıcıysanız The Merge aşaması için hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur.

9 10 ETHEREUMPOW NEDİR?
ETHEREUMPOW NEDİR?

Ethereum Merge süreci yeni kripto para birimi olan ‘EthereumPoW’a doğurdu. EthereumPoW, Ethereum Merge sürecine karşılık sunulan bir projedir. Ethereum blokzincirinde potansiyel bir sert çatallanma fikri olarak ortaya atılmıştır veThe Merge ile birlikte Proof of Stake protokolüne geçecek olan Ethereum ağında, yeni protokole geçiş ile zarara uğrayacak olan madenciler tarafından oluşturulmuş bir projedir. Ağın yerel kripto para birimi ise ETHW’dir.

10 10 ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KAYIP
ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KAYIP

Ethereum’un Proof of Stake protokolüne geçmesiyle birlikte Ethereum madenciliği artık yapılamayacak. Bu durum sebebiyle önemli ölçüde kayıp yaşayacak olan madenciler, Ethereum blok zincirinde yaşanacak bir sert çatallanma ile yeni bir ağ oluşturma fikrini ortaya atmıştır. Ortaya çıkan yeni blok zinciri ağının Proof of Work protokolü ile devam etmesi kararlaştırılmıştır. Ethereum madencileri, kullanılan donanım cihazlarının Bitcoin madenciliğine uygun olmaması sebebiyle Bitcoin madenciliğini gerçekleştirememektedir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800