Kredi Kartı Borçları Nasıl Yapılandırılır?

26/09/2024 tarihinden önce kredi kartının asgarisini ödeyemediysen, BDDK,  60 aya kadar %3,11 faiz oranı ile yeniden yapılandırma imkanı getirdi. Borcun 50%'si ödeninceye kadar limit artırılmayacak. İşte detaylar....

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerinde ödeme güçlüğü çeken vatandaşlar için yeni bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeye göre, borçlarını ödeyemeyen kişilere borçlarını 60 aya kadar taksitlendirme fırsatı sunulacak. Kredi kartı borçları veya ihtiyaç kredileri için yapılan bu yapılandırma, borçlulara uzun vadeli bir ödeme planı oluşturarak mali yüklerini hafifletme imkanı sağlıyor.

Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliği'nde yapılan değişiklik ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ilgili Kurul kararı internet sitesinde duyuruldu.

60 AYA KADAR TAKSİT İMKANI

Buna göre BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getirdi. Bireysel kredi kartı dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyen kişiler, mevcut kredi kartı borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecek.

Her ay ödenecek taksit tutarı, o aya ait asgari ödeme tutarına eklenecek. Ayrıca, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar, ilgili bankada bulunan kredi kartı limitleri artırılamayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) yapılan açıklamada şu şekilde:

"Finansal istikrarın sağlanmasına yönelik atılan koordineli makro ihtiyati adımlar çerçevesinde;

1- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 26/09/2024 tarihli ve 10972 Sayılı Kararı ile,

a) Bireysel kredi kartlarına ilişkin olarak;

- Karar tarihi itibarıyla, dönem borcunun ödenmesi gereken asgarî tutarı ödenmemiş olan bireysel kredi kartlarının mevcut borç bakiyelerinin kart
hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 60 ay ile sınırlı olmak üzere yapılandırılabilmesine; kredi kartı yapılandırma borcunun %5 Şarj0’si ödeninceye kadar ilgili bankaca kart hamiline tahsis edilen kredi kartlarının limitinin arttırılmamasına,

b) İhtiyaç kredilerine ilişkin olarak;

- Karar tarihinden önce kullandırılan ve Karar tarihi itibarıyla anapara ve/veya faiz ödemelerinin tahsili 30 günden fazla geciken ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin, borçlu tarafından işbu Karar tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmesi durumunda, en fazla 60 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilmesine karar verilmiştir.

2- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 26/09/2024 tarihli ve 10970 sayılı Kararı ile,

- Kredi kartlarında dönem borcunun ödenmesi gereken asgari tutarının, limiti 5 Şarj0 bin Türk Lirası ve altında olan kredi kartları için dönem borcunun %20’si olarak, 5 Şarj0 bin Türk Lirasının üzerinde olan kredi kartları için dönem borcunun %40’ı olarak belirlenmesine karar verilmiştir"

FAİZ ORANLARI NASIL HESAPLANACAK?

BDDK'nın adımları doğrultusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı.

Bu kapsamda belirlenecek oranlar, 24 Ekim'de duyurulacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Referans oranın sabit kalması durumunda, azami akdi faiz oranları;

* dönem borcu 25 Şarj bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,5 Şarj0,

* 25 Şarj bin ila 15 Şarj0 bin lira arasında olan kredi kartlarında yüzde 4,25 Şarj,

* 15 Şarj0 bin liranın üzerindeki kredi kartları için ise yüzde 4,75 Şarj olarak belirlenecek.

Kredi kartları üzerinden nakit çekim veya kullanım için belirlenen azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 Şarj seviyesinde sabit tutuldu. 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800