Konut kredisi hakkında bilmeniz gereken her şey

Konut sahibi olmak herkesin hakkı. Az birikmişi olan ya da biriktirmek isteyen ve konut kredisiyle ev almayı planlayan herkese ışık tutacak bilgileri derledik.

Kira ödemekten sıkılanlar da, yatırım yapmak isteyenler de ilk olarak konut almak istiyor. Biz de çoğu yazımızda ev için para biriktirin, kira ödemek yerine evinizin konut kredisini ödeyin diye tavsiyelerde bulunuyoruz. Bu yazımızda da konut alımları ve konut kredileri hakkında bilmeniz gerekenleri inceleyeceğiz. Aklınızda konut kredisi ve ev alımıyla ilgili soru kalırsa Soru / Cevap bölümümüzden uzmanlarımıza sorabilirsiniz.

Konut kredisi başvurusundan önce ne yapılır?

İlginç bir giriş olmayacak farkındayız ama önce evi bulmalısınız. 'Önce evi mi bulmalıyız yoksa konut kredisine mi başvurmalıyız?' sorusunun cevabı; ev. Yani bütçenize uygun bir aday ev bulmanız gerekiyor. Bunu belirlerken de biriktirmiş olduğunuz peşinatı, toplamda çekebileceğiniz kredi miktarını ve ödeme gücünüzü hesaba katmanız gerekiyor. Biliyoruz ev almak sadece parayla ilgili bir konu değil. İkamet etmek istediğiniz yer, evin tasarımı, ulaşıma yakınlığı, inşaat halinde olması, kat mülkiyetinin olup olmaması gibi çok sayıda kriter var. Ciddi bir miktarda para harcayacağınız için tüm araştırmalarınızı yaptıktan sonra kendiniz ve aileniz için doğru evi seçin. 

Konut kredisi peşinatı ne kadar?

Evi buldunuz banka da eksper gönderdi evin krediye uygun olduğuna karar verildi, yine de ev kredisi almak için bir ön şart var. O da evin bedelinin %20’si kadarının peşinat olarak ödenmesi. Yani banka konut kredilerinde konutun %80’ine kadar kredi verebiliyor. Bir başka deyişle ev almak için bir miktar para biriktirmeniz gerekiyor. 200 bin liralık değeri olan bir ev için 40.000 TL peşinata sahip olmanız gerekiyor. Geri kalan 360 bin liralık olan kısım için bankalara kredi başvurusunda bulunabiliyorsunuz.

Konut kredisinde peşinatı nasıl bulacağınıza gelince, bizim ilk önerimiz peşinat için önceden biriktirmeye başlamak ve kendinize bir hedef koymak. Eş dosttan borç almak da bir yöntem ama şahıs borçları tek seferde ödenme ihtimali yüksek olan borçlar olduğu için sizi zora sokabilirler. Konut kredisi peşinatı için bir diğer yöntem ise ihtiyaç kredisi çekmek.  Bu yöntemde bütçe hesabını yaparken iki kez dikkat etmelisiniz. Aylık kredi ödemelerinizde bir konut kredisi bir de ihtiyaç kredisi ödeyebilecek misiniz?  Borcunuzun gelirinize olan oranı % 40’ı geçmemeli. İki kredi ödemek oldukça zor bir iş olacağından dolayı en iyisi tasarruf ederek biriktirmeye başlamak.

Diğer konut kredisi kullanım şartları

Konut kredisi kullanmak için de yine kredi notunuzun yüksek olması gerekiyor. Bankalar konut kredisinde evi teminata alırlar yani borç ödenmezse diye karşılık olarak teminata evi koyarlar, fakat yine de kredi notu düşük olan kişilere ev kredisi vermeyi tercih etmezler.

Kredi başvurusunda vereceğiniz belgeler arasında; satın alacağınız eve ait kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusu olması gerekiyor. Buna ek olarak bankalardan maaş bordronuzu, nüfus cüzdanınızı ve ikametgah belgenizi de götürmeniz gerekiyor.

Konut kredisi hakkında bilmeniz gereken her şey resim: 0

En fazla kaç ay konut kredisi var?

Konut kredisi vade seçenekleri, ihtiyaç kredilerine oranla daha uzundur. 10 yıl genelde en çok seçilen kredi vadesi, buna ek olarak 20 yıl vadeli banka kredisi de yine sunulan krediler arasında yer alıyor.  30 yıl vadeli konut kredisi olduğunu duymuş muydunuz bilmiyoruz ama Şekerbank’ta 30 yıla kadar vade var. 

Kirada oturmaya devam mı etsem yoksa ev mi alsam?

Kirada oturulan evin kirası her yıl belli bir oranda artar, konut kredileri ise genelde eşit taksitli olarak ödenir. Kira ödemelerinin sonunda size ait bir ev olmazken, konut kredisinde kendi evinizin kirasını ödersiniz. En güzeli önce birikim yapıp, sonra eğer ekonomik durumumuz elveriyorsa ev almak. Türkiye’de emlak değerleri hızla arttığı için evinizin değeri de kısa sürede artacaktır. Kira ev ile kredi ile satın alınan ev arasındaki farkları anlattığımız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. 

Konut kredisini hangi bankadan almalıyım?

Her banka farklı dönemlerde farklı kredi kampanyaları yapıyor. Bu kredi kampanyalarından önemli bir kısmı da konut kredisine yönelik. Konut kredisini her zaman bu banka daha uyguna verir diye bir bilgi yok. En uygun konut kredisini veren banka her an değişebilir. Bankaların sadece kredi faiz oranları değil, kredi masrafları da değişkenlik gösterir. Bu nedenle güvenilir bir karşılaştırma sitesinden kredileri karşılaştırıp, uygun olan krediyi seçtikten sonra başvurunuzu gerçekleştirin.

Etiketler konut kredisi
Yorumlar
Kalan Karakter 800
HASAN GÜZEL
NİSAN 2019 DA 1,45' TEN KONUT KREDİSİ KULLANDIM.ŞİMDİ KONUT KREDİLERİ 0,99 A DÜŞTÜ.YAPILANDIRMA YAPABİLİR MİYİM VEYA 0,99 DAN NASIL FAYDALANABİLİRİM? BİLGİ LÜTFEN.