Yöneticiler işe alırken kimi tercih ediyor?

Avusturya ve Almanya'da ‘Bilinçsiz önyargılar’. ‘Daha iyi kararlar alma“ konularında eğitimler ve stratejik danışmanlık hizmeti veren Sabine Çalışkan, araştırmaların yöneticilerin kendilerine benzeyen kişileri işe aldığını gösterdiğini söyledi.

Avusturya merkezli HILL International’ın Türkiye kurucu ortaklarından Sabine Çalışkan, bilinçsiz önyargıların günlük iş hayatında insanlar ile ilgili karar verme noktasında iş ya da İK liderlerini etkilediğini söyledi.

Avusturya ve Almanya'da “Bilinçsiz Önyargılar & Daha İyi Kararlar Alma“ konularında eğitimler ve stratejik danışmanlık hizmeti veren Sabine Çalışkan, “Bilinçsiz önyargıları ortadan kaldıramıyoruz, ancak bu yargıların karar verme süreçlerimiz üzerindeki etkisini nasıl azaltacağımızı öğrenebiliriz” dedi.

 İŞE ALIMDA OBJEKTİF VE DOĞRU KARAR NASIL VERİLİR?

“Yapılan araştırmalar yöneticilerin genelde kendilerine benzeyen insanları işe aldığını gösteriyor” diyen Sabine Çalışkan şunları söyledi:

“Birbirine benzeyen insanlar işe alındığında, farklı bakış açılarına sahip olunamıyor. İnsanların farklı karakterlerde farklı kişiliklerde olması konulara farklı açılardan bakma fırsatı sağlar.

Google‘ın liderlik davranışlarına yönelik yaptığı bir araştırmada erkeklere atfedilen yetkinlikler/sıfatlar yüzde 71 oranında iyi lider ya da yönetici olmanın gerekliliklerini karşılıyor. Bu rakam kadınlarda ise sadece yüzde 10.

Araştırmaya göre; erkeklerin yüzde 71’i kendine güvenen, sorumluluk arzusu gelişmiş, çalışkan, iddialı, tutarlı, mantıklı, sert, agresif, sağlam, iş konularında yetenekli, dinç, duygusal olarak istikrarlı, güçlü, analitik yeteneğe sahip, direkt, dürüst;

Kadınların ise yüzde 10’u meraklı, yardımsever, sezgili, yaratıcı, anlayışlı, düzenli, diğer duyguların farkında olan yetkinlikler ile tanımlanıyor.

İnsanların en büyük 5 pişmanlığı!Avustralya’da yıllar boyunca evlerinde ölümü bekleyen hastalarla çalışan hemşire Bronnie Ware, emekli olduktan sonra deneyimlerinden yararlanarak yazdığı kitapta insanların hayatlarının son günlerinde en çok neye pişman olduğunu listeledi.

 

‘İŞE ALIMDA YETKİNLİK VE DEĞERLERİNE BAKILMALI’

Burada bir hata var. Sadece erkek olduğu için kişinin o pozisyona uygun olduğu düşünülüyor ama yanlış bir düşünce. İK departmanları ile yaptığımız görüşmelerde, eğitimlerde ve toplantılarda onları hep şu konuda uyarıyoruz ve hazırlamaya çalışıyoruz: İşe alımlarda mutlaka kişinin cinsiyetinden bağımsız bireysel yetkinlik ve değerlerine bakılmalıdır.“ 

'DAVRANIŞLAR DOĞMADAN ÖNCE BİLE FARKLI'

“Kızlara ve erkeklere davranışlarımız doğmadan önce bile farklıdır” diyen Sabine Çalışkan şöyle konuştu: “Mesela hamileyken bir çocuğun kız veya erkek olduğunu öğrendiğimizde verdiğimiz tepkiler, sadece onlar için seçtiğimiz odaların renkleri ve kıyafetleri bile cinsiyetlere göre değişebiliyor. Medya bu yüzden aslında çok güçlü ve çok kolay etkilenmemizi sağlıyor, çünkü sürekli olarak aynı şeyleri gördüğümüzde yanlış bile olsa doğru olduğunu düşünmeye başlayabiliyoruz.”

Kendi işinizi kurarken nelere dikkat edilmeli? Kendi işinizi kurarken nelere dikkat edilmeli? ‘Kendi işimi nasıl kurarım’ diye düşünüyor, girişimci olmak için bir iş fikri arıyorsanız atmanız gereken ilk adım, iş analizi yapmak. Öncelikle hangi iş kolunda girişim kuracağınızı ve nasıl kar edeceğinizi planlamanız gerekiyor.

 

Etiketler Liderlik Haber Google
Yorumlar
Kalan Karakter 800