Franchising Nedir, Nasıl Para Kazanılır?

İşletme sahibi olmak isteyenler özellikle son zamanlarda franchising alanını merak ediyor. Olağan işi bilindik markalarla devam ettirmek isteyenler franchising konusunu araştırıyor. Peki nedir bu franchising, nasıl yapılır? Franchising ile para kazanmak mümkün mü?

Franchising'i kısaca şöyle tanımlayabiliriz: İş devralmak. Evet, olan bir markayı devraldınız ve artık onu işletmeye başladınız. Var olan bir markayı aldığınız için bunun belli kuralları var. Gelin o kurallara ve farklara hep birlikte bakalım.

Franchising, bir markayı aldıktan sonra onu belirli bir süre ve şartlar dahilinde işletmeniz anlamına geliyor. İlk kez Amerika'da başlayan bu sistem birçok alanda faaliyet göstermekte. Türkiye'yi göz önünde bulundurun. Birçok yabancı marka ülkede faaliyet gösteriyor. İşte bu olguyu sağlayan durum franchising. Başarısı kabul edilmiş bir markayla çalışacağınız için müşteri bulmak sizin için çok zor olmayacak. Franchising, bir nevi ortak olmak demek. Yazılı anlaşma yaptığınız markayla artık yakından ilgili oluyorsunuz. Kazandığınız paradan tutun da isim ve sisteme kadar...

Yukarıda anlattığımız durum sadece olayı tanımlamaya yönelik. Franchising'in birçok türü var. Peki nedir bu türler?

Franchising'in Türleri Neler?

Uygulamaları bakımından Franchising ulusal ve uluslararası olmak üzere ikiye ayrılıyor. Uluslararası Franchising sisteminde artık siz dünyaca ünlü bir markayla çalışmış oluyorsunuz ve bu analaşma iki ülke arasında geçiyor. Eğer ulusal Franchising sistemini tercih edecekseniz ülkenizde bulunan markalarla çalışmanız gerekiyor. Bu olay bölgeler ve şehirler arasında gerçekleşiyor.

Sunulan İmkanlara Göre Farklılıklar Var!

Franchising'in sunulan imkanlarına göre farklılıkları bulunuyor. Bunlardan biri 'marka ve ürün franchising'i. 'Marka ve Ürün Franchising'ine göre, satıcı olan firma bu ilişki çerçevesinde kendini üretici firmayla özdeşleştirmeye çalışıyor. Yani siz bu türü tercih ediyorsanız, bir marka satmanız gerekiyor. Belirli ürünler pazarlanıyor ve imaj birliği içinde ilerleme kaydediliyor. Burada olanı devam ettirmek zorundasınız. Otomobil satıcıları, benzin işletmecileri bu türe giriyor.

İşletme Sistemi Franchising’i: Bu türde farklı olarak siz de işin içerisine girmiş oluyorsunuz. Sadece işletme faaliyetinde değil, birçok alanda söz hakkına sahip oluyorsunuz. Marka hakkında fikir üretmeya çalışabilir, nasıl daha iyisini yapabilirim sorularına yanıt arayabilirsiniz. Yani burada fikrinizi kullanmanız gerekiyor. Restoranlar, danışmanlık ve kiralama hizmetleri, oteller ve perakende satış mağazaları bu tür sınıflandırma içerisinde bulunur.

Franchising'in Faydaları Neler?

Franchising'in birçok faydası bulunuyor. Bu faydalardan en önemlisi müşterinin sizi tanıyor olması. Siz zaten dünyada ya da ülkenizde tanınır bir markanın işletmesini yapıyorsunuz. Bunun için ayrıca müşteri çekmenize gerek yok. Zaten onlar size gelecek. Franchising sayesinde markanız uluslararası bir kaliteye sahip olur. Kaliteli iş yapmak, personel eğitimi gibi konularda ana firmadan yardım alacağınız için zorluk çekmeyeceksiniz. Birçok sorumluluk ana şirkete ait olduğu için siz size verilen kuralları uygulamakla hükümlü olacaksınız. Yani bir nevi hazır işin üstüne kondunuz. Tek yapmanız gereken onu belirlenen kurallar çerçevesinde işletmek.

Girişimci Ruha Uymayabilir!

Bir girişimci ruha sahipseniz Franchising sizin için iyi bir seçenek olmayabilir. Çünkü Franchising anlaşması yapanlar, olan firmayı işletiyorlar. Sizin kendinizden bir şey katmanız, kendi markanızı yaratmanız mümkün değil. Franchising'in en öne çıkan olaylarından biri özgün olmamanız. Siz belirli şartlar altında bu markayı işletmeye karar verdiniz. Alınması gereken ürünleri piyasadan daha ucuza bulmak yerine size belirlenen şartlar altında alışveriş yapmanız gerekiyor. Bu da karınızı düşürebilir. Aynı zamanda eğer iyi bir anlaşma yapmazsanız karın büyük çoğunluğunu ana şirket kapabilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800