Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başladı

Zorunlu trafik sigortasında riskli basamaklarda yer alan sürücülerin poliçe sorununa çözüm için geliştirilen "Sigorta Aracıları Teklif Platformu" bugün itibarıyla uygulanmaya başladı.

Sigorta Bilgi Merkezi tarafından oluşturulan platform uygulaması, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen usul ve esaslarına göre faaliyet gösteriyor. Bu kapsamda, trafik ruhsatına sahip sigorta şirketlerinin zorunlu olarak üye olmaları sağlandı ve sistemle entegrasyonları gerçekleştirildi. Ayrıca, 17 bin sigorta acentesinin üyelik süreci, isteğe bağlı olarak üyelik ücreti ödeme şartına tabi tutuldu. 

SEDDK'nin yayımladığı genelgeye göre, sigorta şirketleri, platform üzerinden aracılık sözleşmesi bulunan acentelerle organik bir şekilde işlemlerini yürütecekler. Hukuksal bağları olmayan sigorta şirketi ile acente arasında sadece platformda geçerli olan bir sözleşme yapılacak.

Teklif alma süreci iki faza ayrıldı

Acenteler, platform üzerinden yapılan aracılık sözleşmesinde teminat mektubu veya kefalet sigortası sunma zorunluluğu olmadan işlem gerçekleştirebilecekler. Sigorta şirketleri, acentenin sadece bir şirketle çalışması gerektiği veya müşteri portföyüne zarar verebilecek herhangi bir düzenleme yapamayacaklar.

Teklif alma süreci iki faza ayrıldı. Birinci fazda acenteler, halihazırda anlaşması olan sigorta şirketlerinden platform üzerinden 10 dakika içinde teklif alacaklar ve sigortalının onay verdiği teklif işleme alınacak. İlk fazda teklif alamayan acenteler, ikinci faza geçecekler.

İkinci fazda acenteler, platform üzerinden aracılık sözleşmesi yaptıkları diğer sigorta şirketlerinden teklif alabilecekler. Bu fazda da 10 dakika içinde şirketler tarafından teklifler verilecek ve bu teklif numaraları üzerinden poliçe tanzim edilecek.

Teklif vermeyen şirketler tespit edilecek

Şirketler tarafından teklif verilmemesi veya verilen teklifin gün sonuna kadar poliçe tanzim edilmemesi, poliçe düzenlemekten kaçınma olarak kabul edilecek. Platform sayesinde teklif vermeyen şirketler hızlıca tespit edilebilecek.

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Korkut, yarın devreye alınacak teklif platformunun, acentelerin işini kolaylaştırabileceğini belirtildi. Korkut, genelgeye göre şirketlerin acentelik vermemesi durumunda 3 ay boyunca yeniden başvuru yapılamamasının poliçeye ulaşım açısından sorun oluşturabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, kazanılan zamanın sektöre ve acentelere faydalı olacağını ifade ederek, SEDDK ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve sektörün gelişimi için tüm taraflarla işbirliği içinde çalıştıklarını vurguladı. 
 
 
 
 

Etiketler Trafik Sigortası
Yorumlar
Kalan Karakter 800