Yıllık cari açık 9 yılın zirvesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Buna göre, Aralık ayında Türkiye ekonomisinde cari açık 5,91 milyar dolar ile 9 yılın zirvesinde.

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Aralık ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri yayımladı. Aralık ayında Türkiye ekonomisinde cari açık 5,91 milyar dolar olarak kaydedildi.

Bankanın, istatistikleri yayımlamasıyla 2022 yılına ilişkin tablo da netleşmiş oldu.

2022 yılının tamamında cari açık 48,8 milyar dolar oldu. 2013 yılında Türkiye ekonomisinde 55,1 milyar dolarlık cari açık görülmüştü. 2022'de görülen cari açık 9 yılın zirvesinde yer alıyor.

MERKEZ BANKASINDAN YAPILAN AÇIKLAMA

"Aralık ayında cari işlemler hesabı 5.910 milyon ABD doları açık kaydetmiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 3.525 milyon ABD doları fazla vermiştir.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 8.089 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 2.498 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 1.468 milyon ABD doları olmuştur.

Birincil gelir dengesi kalemi 533 milyon ABD doları net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi ise 214 milyon ABD doları net giriş kaydetmiştir.

Bunun sonucunda, Ocak-Aralık dönemi cari işlemler açığı 48.769 milyon ABD doları olurken, aynı dönemde altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 50.793 milyon ABD doları fazla vermiştir.

PORTFÖY YATIRIMLAR

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 374 milyon dolar olarak kaydedildi. Portföy yatırımları 828 milyon dolar tutarında net giriş gösterdi. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 16 milyon dolar net alış ve hisse senedi piyasasında 580 milyon dolar net satış yaptığı görüldü.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, Genel Hükümet 2 milyon dolar net kullanım ve bankalar 694 milyon dolar net geri ödeme yaptı.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 4 milyar 109 milyon dolar net azalış ortaya koydu.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 351 milyon dolar net azalış ve Türk lirası cinsinden 31 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 320 milyon dolar net azalış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 250 milyon dolar ve 301 milyon dolar net geri ödeme, genel hükümet ise 745 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.

Resmi rezervlerde bu ay 2 milyar 434 milyon dolar net artış oldu. 

Acil durumlar için teknolojik önleminizi aldınız mı?Acil durumlar için teknolojik önleminizi aldınız mı?Deprem, sel, yangın gibi durumlara teknolojik açıdan ne kadar hazırsınız? Acil durumlarda her şeyi geride bırakarak bazı siber önlemler almanız gerekebilir. İşte o önlemlere dair birkaç ipuçları.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800