Üretici-market arasındaki fiyatı farkı yüzde 683 ile en fazla olan ürün...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, ekim ayı üreticiyle market arasındaki fiyat değişimlerini ve değişimlerin nedenlerini değerlendirdi. İşte fiyat farkı en fazla olan ürün...

Güncelleme:

Ekimde üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 683 ile limonda görüldüğünü bildiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, limondaki fiyat farkını yüzde 234 ile kuru soğan, yüzde 214,8 ile marul, yüzde 200,4 ile maydanoz, yüzde 197,8 ile kırmızı mercimek ve yüzde 191,4 ile elmanın takip ettiğini kaydetti.

Markette fiyatı en çok artan ürün 

Limonun 7,8 kat, soğanın 3,3 kat, marulun 3,1 kat, maydanoz ve kırmızı mercimeğin 3 kat ve elmanın 2,9 kat fazlaya satıldığına işaret eden Bayraktar, ekim ayında, markette 37 ürünün 21'inde fiyat artışı, 16'sında fiyat azalışı görüldüğünü belirterek, markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 37,4 ile domates olduğunu ifade etti.

Fiyatlar neden değişti?

Bayraktar, üretici fiyat değişiminin nedenlerine de değinerek, limonda erkenci ürün mayer çeşidinin arzının artmasının limon fiyatlarında düşüşe yol açtığını bildirdi.

Yeşil soğan, ıspanak, yeşil fasulye arzındaki artışların bu ürünlerin fiyatlarına düşüş olarak yansıdığını belirten Bayraktar, "Kuru soğanda üretimin yüksekliğinin yanında ihracatın tamamen açılmaması ürün fiyatına aşağı yönde baskı yaptı. Domates ve kabak üretiminde tarladan seraya geçiş, ürün fiyatlarının artmasına neden oldu." ifadelerini kullandı.

Etiketler Zam market
Yorumlar
Kalan Karakter 800