TÜİK: Mayıs ayı Tüketici Güven Endeksini açıkladı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıklayarak kamuoyuna duyurdu. Yayınlanan duyuruda, tüketici güven endeksinin Nisan ayı baz alındığında Mayıs’ta arttığı dikkatleri çekti.

Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici güven endeksi, Mayıs ayında, aylık bazda yüzde 0,1 artarak 80,51 olduğu bilgisi yer alırken, Geçen ay bu oranın 80,46 olduğu bildirildi. TÜİK, mayıs ayına ilişkin tüketici güven endeksi verileri ve daha fazlası işte sizlerle...

Tüketici güven endeksi mayısta arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerine göre; TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasıyla birlikte yürütülen, tüketici güven endeksi, mayısta, nisan ayına kıyasla yüzde 0,1 arttığı, Geçen ay 80,46 olan endeksin bu ay için 80,51 olduğu bilgisi verildi.

Tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksine göre ise, mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi, nisanda 65 olurken, mayısta yüzde 0,4 artış ile birlikte 65,3 oldu.

Ayrıca, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi ise nisanda 82,9 olurken, mayısta yüzde 0,01 azalışla 82,8 olarak kayıtlara geçti.

Genel ekonomik durum beklentisi geçen ay 78,1 olurken, 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi, yüzde 0,2 yükselişle bu ay 78,3 açıklandı.

Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksine göre Nisan’da 95,8 olurken, Mayıs’ta yüzde 0,3 düşerek 95,6 olduğu katılara geçti.

Tüketici Güven Endeksi (TGE) nedir?

Tüketici Güven Endeksi, tüketicilerin kişisel mali durumları ve aynı zamanda da genel ekonomi ile ilgili mevcut durum değerlendirmelerine ve gelecek dönem beklentileriyle yakın gelecekteki harcamayla, tasarruf eğilimlerinin ölçmeyi amaçlayan bir gösterge olarak nitelendirilmektedir.

Kullanımı; üreticiler, perakendeciler, bankalar ve devlet, karar verme süreçlerinde verileri hesaba katmak adına TGE’deki değişiklikleri gözlemleyerek, %5’in altındaki endeks değişiklikleri genellikle önemsiz olarak görürken, %5 ya da daha fazla olan endeks değişiklikleri genel anlamda ekonominin yönündeki bir değişiklik olarak nitelendirilmektedir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800