Tesla'nın 130 futbol sahası büyüklüğündeki fabrikası açıldı

Elektrikli otomobil devi Tesla'nın 130 futbol sahasında büyüklüğünde olan Avrupa'daki ilk otomobil fabrikası, Almanya’da başkent Berlin yakınlarındaki Grünheide'de açıldı.

Almanya'da Brandenburg eyaletinin Grünheide bölgesindeki fabrika, bugün faaliyete geçti. Üç binden fazla çalışanı bulunan Tesla'nın dünyadaki beşinci büyük fabrikasının açılışına, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ve Brandenburg Eyaleti Başbakanı Dietmar Woidke de katıldı.

Fiyatı 63 bin 990 Euro

Almanya Başbakanı Scholz, Tesla'nın Avrupa'daki ilk fabrikasının onay ve inşaat sürecinin hızlı olmasına işaret ederek, Almanya'nın planlamayı daha da hızlandırmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Fabrikada üretilen ilk 30 Model Y (63 bin 990 Euro) otomobil, alıcılara teslim edildi.

12 bin kişiye iş imkanı

Batarya ve yılda 500 bin otomobil üretimi gerçekleştirmek üzere tasarlanan fabrika, iki yılda inşa edildi. Fabrika, Tesla'ya dünyanın en rekabetçi otomobil pazarlarından birinde üretim üssü imkanı tanıyor. 5 milyar Euro’ya mal olan fabrikanın 12 bin kişinin istihdamına katkı sağlayacak.

 Arazi 41 milyon Euro'ya satıldı

Kasım 2019'da duyurulan fabrika projesi, otomobil üretimiyle gurur duyan Almanya'daki politikacılar tarafından ilgiyle karşılanırken, Tesla'nın yaklaşık 130 futbol sahası büyüklüğündeki ağaçlık alanı da kapsayan bölgede büyük bir fabrika inşa etmesine çevreci örgütler tepki gösterdi.

Fabrika, 300 hektar alanda yaklaşık 160 hektarlık bir ormanlık bölgeyi de kapsayacak şekilde inşa edildi. Çam ormanıyla kaplı fabrika alan, 41 milyon Euro’ya Tesla'ya satıldı.

 Tesla'nın halihazırda biri ABD'de, diğeri ise Çin'de olmak üzere iki Gigafactory'si bulunuyor.

Elon Musk endişeleri reddetti

Fabrikanın, özellikle otomobiller için üretilecek büyük akülerle ilgili yıllık 1,5 milyon metreküp su miktarına ihtiyaç duyacağı belirtilirken, bunun açılacak kuyularla karşılanması planlanıyor. Tesisin yoğun su talebi, son 3 yılda kuraklığın vurduğu söz konusu bölgede yaşayanlar için sıkıntılı bir durum yarattı. Ekim 2021'de fabrika sahasında "Giga Fest" adlı bir parti düzenleyerek yerel halkı kazanmaya çalışan Tesla'nın CEO’su Elon Musk, çevresel endişeleri reddetti. (AA)

Yorumlar
Kalan Karakter 800