Telefon dolandırıcılığına dikkat! İşte yapılması gerekenler...

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, dolandırıcılık girişimlerinin önüne geçilmesi için uyarılarda bulundu.

Güncelleme:

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, dolandırıcıların tüketicilerin bilgisizliğinden yararlanarak internet, telefon ve SMS gibi iletişim kanallarını kullanarak kişisel bilgileri ele geçirmeye çalıştıklarını belirtti. Sahte ödül bildirimleri, sahte banka mesajları, kimlik avı, kötü amaçlı yazılım ve sahte çekiliş içerikli mesajlar gibi yöntemlerle tüketicileri kandırmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Şüpheli bağlantıları açmayın

Kılıç, dolandırıcıların, gerçek görünümlü sahte banka web sitelerini taklit ederek, "kredi kartı bilgilerinin güncellenmesi" veya "kredi kartı aidatının iade edilmek istenmesi" gibi ifadelerle tüketicileri yanıltmaya çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, "Ödül kazandınız, ödülünüzü almak için … tıklayın." içerikli mesajlar veya tanınmış markaların web sitelerinin taklit edilerek düşük fiyatlı teknoloji ürünlerinin satılmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Tüketicilere bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunan Kılıç, bilinmeyen veya şüpheli kaynaklardan gelen bağlantıları açmamaları gerektiğini vurgulayarak, kişisel veya finansal bilgileri paylaşmadan önce güvendikleri kaynaklardan doğrulama yapmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, bir kuruluşun gönderdiği mesajın gerçekliğinden emin olamayan tüketicilere, doğrudan kuruluşun resmi web sitesine veya müşteri hizmetlerine başvurarak doğrulama yapmalarını önerdi.

Kılıç, özellikle tanımadık birinden gelen ödül bildirimlerine veya tekliflere şüpheyle yaklaşılması gerektiğini vurgulayarak, telefon numarası, kimlik veya finansal bilgiler gibi kişisel bilgilerin paylaşılmaması konusunda uyarıda bulundu.

'Spam filtrelerini etkinleştirin'

Kılıç, şu uyarılarda bulundu: 

"Akıllı telefonunuzun SMS uygulamasında bulunan 'spam filtreleri'ni etkinleştirin. Bu filtreler, bilinen spam numaralarından gelen mesajları otomatik olarak sınıflandırabilir veya engelleyebilir. Aldığınız mesajdan şüphe duyduğunuzda, durumu telekomünikasyon sağlayıcınıza veya dolandırıcılığı rapor etmek için resmi kurumlara bildirin. Bu, diğer insanları korumak ve dolandırıcılığın önüne geçmek için önemlidir."

Kılıç, telefon dolandırıcılığının hizmet alınan telekomünikasyon sağlayıcısına bildirilmesi uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Telekomünikasyon hizmet sağlayıcınıza dolandırıldığınızı bildirerek, spam veya dolandırıcılık girişimlerini takip etme ve önleme alınması konusunda yapılan çalışmalara yardımcı olursunuz. Telekomünikasyon hizmetlerinde yaşanan sorunları inceleyen ve gerektiğinde müdahale etme yetkisi olan kurum olması nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) bildirimde bulabilirsiniz."

Yorumlar
Kalan Karakter 800