Soğan neden bu kadar pahalı?

Geçen yıl markette yıllık yüzde 314,6 ile en yüksek fiyat artışı görülen sofraların vazgeçilmezi kuru soğan, zirvedeki yerini korumaya devam ediyor. Depodaki ürünlerin azalması, hasadının da başlamamış olması nedeniyle kuru soğanın fiyatı 20 ile 45 lira arasında değişiyor.

Güncelleme:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), geçen yıl markette takip edilen 42 üründe fiyat artışı tespit etmiş, yüzde 314,6 ile fiyatı en fazla artan ürünün kuru soğan olduğunu açıklamıştı. Bu yıl mart ayı itibarıyla tarımsal ürünlerdeki en belirgin fiyat değişimlerinde yine kuru soğan da yaşandı. Kuru soğanda depodaki ürünlerin azalması ve yeni ürün hasadının başlamamış olması fiyatları artırdı. Zincir marketlerde soğanın satış fiyatı 20 liradan başlıyor.

Soğanın fiyatı neden pahalı?

Fiyat artışının soğanın piyasada yeteri kadar bulunmaması, büyük tüccarın stok yapması ve yeni ürün hasadının başlamamış olmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Geçen sene çiftçi zarar etmesinden dolayı bu sene daha az ekim yapılması da fiyat artışında etkili oldu.

Geçen yıl yaşanan fiyat artışında Mısır’dan soğan ithal edilerek önlem alındığını hatırlatan komisyoncular, bu yıl deprem felaketi nedeniyle soğan ile ilgili bir tedbir alınamadığını söylediler. Bunun sonucunda da kuru soğanın kilo fiyatı halde 16 TL’yi, marketlerde ise 20 lirayı aştı.

Soğan fiyatları yanlış depolama nedeniyle arttı 

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan’da, soğanın sıcak hava nedeniyle yeşillendiğini, bunun da maliyeti artırdığını savundu.  Eylül 2022’deki hasadın ardından kışın soğukta durması gereken soğanın hava sıcaklıkları nedeniyle yeşillendiğini söyleyen Yüksel Tavşan, “Kuru soğan sıcakta kalınca çürümeler oldu. Bu da soğanın iki - üç kez işleme alınmasına ve maliyetin artmasına neden oldu” dedi.   

Soğanın fiyatının bir süre daha artacağı, hasadın başlamasıyla düşeceği ifade edildi.

Kuru soğan fiyatı marketlerde ne kadar?

Artan fiyatıyla kuru soğan son günlerde en çok konuşulan konulardan biri oldu. Herkes soğanın neden bu kadar pahalı olduğunu konuşuyor. Peki kuru soğanın kilosu marketlerde kaç liraya satılıyor? İşte rakamlar:

A101                                 : 18.50 TL
Carrefoursa                     : 19.90 TL    - Arpacık soğan: 35.90
Migros sanal market      : 19.90 TL
Hepsiburada                   : 20.00 TL
İsteGelsin                         : 25.00 TL
Macrocenter                   : 39.90 TL     - Soğan arpacık 54.90 TL
Trendyol                           : 41.90 TL

Soğan fiyatları ithalatla düşer mi

 Kuru soğan fiyatları 2018 yılında da hızla artmış, stoklar nedeniyle depo baskınları yapılmıştı. Bu baskınlarından ardından soğan fiyatları bir miktar düşmüştü. 2019 yılı başında artan gıda fiyatları için tanzim çadırları gündeme gelmiş İstanbul ve Ankara'da kurulan çadırlarda 3 kilo ile sınırlı olmak üzere patates soğan satışı yapılmıştı. Tüm bunlar yeterli gelmeyince ithalata başvurulmuştu. 2019 yılında kuru soğan ithalatı yüzde 1116 artarak 37 milyon 351 bin dolara ulaşmıştı.

 

 

Para kazandıran uygulamalar nelerdir?Para kazandıran uygulamalar nelerdir?Akıllı telefonlarımıza, tabletlerimize, laptoplarımıza binlerce uygulama indiriyoruz. Peki, indirebileceğiniz bazı uygulamalar sayesinde para kazanabileceğinizi biliyor musunuz? İşte para kazandıran uygulamalar…

 

 

 

 

 

Etiketler soğan
Yorumlar
Kalan Karakter 800