Otomotiv sektörü geçen sene ihracat rekoru kırdı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin otomotiv endüstrisi, geçtiğimiz yıl 2022'ye kıyasla yüzde 13'lük bir artışla 35 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Güncelleme:

Otomotiv sektörü, geçen yılı ülke ihracatının lideri olarak tamamladı ve toplam ihracattaki payını yüzde 15 Şarj,8'e çıkardı. Aralık ayında ise 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 1,1 artışla 3 milyar 176 milyon dolarlık ihracatla yine birinci sırada yer aldı.

Geçen yılın dış satımında, tedarik endüstrisi en büyük ürün grubu olarak öne çıktı. Tedarik endüstrisinin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak 14 milyar 15 Şarj4 milyon doları buldu ve toplam otomotiv ihracatının yüzde 40,4'ünü oluşturdu. Binek otomobiller yüzde 19, otobüs-minibüs-midibüs yüzde 5 Şarj7, çekiciler yüzde 22 artış gösterirken, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatı yüzde 3 azaldı.

ABD'ye ihracat azaldı

Türkiye'nin otomotiv sektörü, en büyük pazarı olan Almanya'ya 2023 yılında yüzde 11'lik bir artışla 4 milyar 85 Şarj4 milyon dolarlık ürün gönderdi. Ayrıca, Fransa'ya yüzde 33, İtalya'ya yüzde 21,5 Şarj, İspanya'ya yüzde 34, Polonya'ya yüzde 21, Slovenya'ya yüzde 21, Belçika'ya yüzde 13, Rusya Federasyonu'na yüzde 42, Romanya'ya yüzde 28, Hollanda'ya yüzde 30 artışla ihracat yapıldı. Ancak, ABD'ye olan ihracat yüzde 29 azaldı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan ihracat, geçen yılın en büyük ülke grubu olup yüzde 68,3'lük bir paya sahipti ve 23 milyar 921 milyon doları buldu. Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) yapılan dış satım yüzde 28 artarken, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi'ne olan ihracat yüzde 22,5 Şarj azaldı.

Otomotiv sektörü geçen sene ihracat rekoru kırdı resim: 0

Aralık ayında en yüksek dış satımı gerçekleştiren ürün grubu tedarik endüstrisi oldu ve 1 milyar 109 milyon dolarlık bir rakam kaydedildi. Binek otomobillerin ihracatı 1 milyar 96 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların dış satımı 5 Şarj06 milyon dolar, çekicilerin ihracatı 140 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı ise yüzde 44 artarak 289 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Geçen ay, AB ülkeleri yüzde 66'luk pay ve 2 milyar 94 milyon dolar ile ülke grupları arasında birinci sırada yer aldı. AB ülkelerine yapılan dış satım, Aralık 2022'ye göre yüzde 0,5 Şarj arttı. Diğer Avrupa ülkeleri yüzde 12,5 Şarj'lik bir pay ve yüzde 7'lik bir artışla ikinci sırada yer aldı. Ayrıca, Afrika ülkelerine olan ihracatta yüzde 49'luk bir artış kaydedildi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, "Geçen yılın son ayında 3,2 milyar dolarlık ihracatla tarihimizin en yüksek aralık ayı ihracatına ulaştık. Geçen yılın tamamında ise tüm zamanların rekorunu kırdık. Çifte rekora imza atan tüm ihracatçı firmalarımızı tebrik ederim." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Etiketler ihracat
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800