Mutlu Musunuz? (2.Bölüm) - 07.09.2013

Geçen hafta kaldığımız yerden devam ediyorum. Mutluluğun şifresini çözmek için ünlü yazar Martha Beck’in  ‘Doğru Hayatı Yaratmanın İpuçları’  “Essays for Creating Your Right Life” kitabından okuduklarımı yorumlarımla size aktarıyordum. Küçük bir hatırlatma yapayım. İlk üç maddede neler vardı; Sevdiklerimize zaman ayıracağız, herkesin bizi...

Geçen hafta kaldığımız yerden devam ediyorum.

Mutluluğun şifresini çözmek için ünlü yazar Martha Beck’in  ‘Doğru Hayatı Yaratmanın İpuçları’  “Essays for Creating Your Right Life” kitabından okuduklarımı yorumlarımla size aktarıyordum. Küçük bir hatırlatma yapayım. İlk üç maddede neler vardı; Sevdiklerimize zaman ayıracağız, herkesin bizi sevdiğini varsayıp özgüvenimizi pekiştireceğiz ve sürekli sevdiklerimiz için endişelenmekten vaz geçeceğiz. Bunları yaparken de hem çevremizdekilere mutluluk mesajları gönderip bunlarla da besleneceğiz. Evet hazırsanız mutlu olmak için neler yapacağımıza bakmaya devam ediyoruz. Derin bir nefes, başlıyoruz:

4.Yardım edin:
  Bir elimiz almak, diğeri vermek için. Bilgi, yetenek, zaman veya paranızı vererek yardım etmek bizi mutlu hissettiren aksiyonlardan biri. Paylaşmaktan, birilerine yardım etmekten siz de mutlu olacaksınız. Hiç düşürmeyin. Ne verebilecekseniz, ne paylaşabilecekseniz harekete geçin. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış.

Mesela ofiste iş arkadaşınız bir sunum hazırlıyor, zaman kısıtlı. Ne kadar gerildiği, paniklediği oturuşundan belli… Ona yardım teklif edin. Bende çok seviyorum gücümün yettiği yerlerde ve miktarda yardımı. Yardım edebilmekte bize bahşedilmiş bir fırsattır.

5.Pozitif Sözler ve Pozitif Dedikodu: Çevrenizdekiler için olumlu düşüncelerinizi söyleyin. Hatta çaktırmadan sürekli mesaj verin. Mesela sabah evden çıkarken buzdolabının üzerine eşinize veya çocuklara olumlu şeyler yazan notlar bırakın. Arkadaşlarınızla konuşurken çok beğendiğiniz bir yönünü yüzüne karşı övün. Bir iş arkadaşınız bir projeyi başarıyla tamamladı. Onu arayın, tebrik edin. (Silkinelim şu kültürümüzdeki başkalarını kıskanma huyundan.).

6. Sürprizler yapın: Hayatınızı zenginleştirmek için sevdiklerinizin hoşuna gidecek, onları şaşırtıp sevindirecek küçük şeyler yapın. Hayatta güzel sürprizler o kadar az ki, tanımadıklarınızı bile sevindirebilirsiniz. Biraz önce Hazine Müsteşarlığı binasından çıkarken güvenlikteki arkadaşlara kitabımı hediye ettim. Onlar da çok sevindi, ben de. Hayatımda ilk kez gördüğüm kişilerdi.
Not: Bir de sürprizlerin ayrı bir yeri var. Ben ikinci çocuğumun cinsiyetini öğrenmemiştim. Sağlıklı olsun, nasıl olsa sevinecektim. Tavsiye ederim, şahane bir duyguydu.

Kontrol edemediğiniz şeylere değil, değiştirebileceğiniz şeylere odaklanın. Değiştirin. Sevinin. Konu her ne ise bu hep işe yarıyor. Martha Beck’in burada anlatmaya çalıştığı aslında çok basit. Küçük mutlulukları birleştirerek hayatımızı zenginleştirmemiz mümkün. Evet para önemli, hayatımızı devam ettirmemiz için şart. Ama paranın asla satın alamayacağı şeyler de var: İnsanlığa zaman ayırmak…

Önce İnsan, Sonra Para. Sağlık, sevgi ve parayla kalın.

Yorumlar
Kalan Karakter 800