Meteoroloji uyardı: Ülke genelinde toz taşınımı bekleniyor! O iller ayrı ayrı uyarıldı!

Meteoroloji, Türkiye, Arap yarımadası ve Afrika’dan gelen çöl tozlarının etkisine girdiğini açıkladı. “Peki toz taşınımı uyarısında bulunan iller hangisi? Toz taşınımı nedir, ne zaman Türkiye’yi terk edecek, kaç gün devam edecek?” detaylar işte sizlerle...

Güncelleme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi toz taşınımı için ülke genelinde bulunan birçok bölge ve il için uyarıda bulunuldu. Özellikle, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili olması bekleniyor...

Toz taşınımı nedir?

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul başta olmak üzere, birçok şehirde etkili olan toz taşınımı bir kez daha gündeme gelmesi ile birlikte “Toz taşınımı nedir?” sorusu gündem oldu. Milyonlarca vatandaş tarafından merak edilen Toz taşınımı, kısaca şu şekilde açıklayabiliriz;

Toz taşınımı yerdeki tozun rüzgarın etkisiyle havaya taşınması olarak açıklanabilir. Türkiye’de toz taşınımı, genellikle Basra alçak basınç merkezinin daha etkili olduğu ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında daha yoğun gerçekleşmektedir.

Türkiye ise, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkilenmektedir.

Toz taşınımına dikkat!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan duyuruya göre, Toz taşınımının Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili olması bekleniyor.

Toz taşınımının Doğu Akdeniz ile Doğu Anadolu’da orta kuvvette, Güneydoğu Anadolu’da kuvvetli, diğer yerlerde hafif, zaman zaman orta kuvvette olması tahmin ediliyor.

MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamalara göre, rüzgarın bu sabah saatlerinden itibaren İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne çevrelerinde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat), yüksek kesimlerde fırtına (60-80 km/saat) şeklinde esmesinin beklendiği bilgisi yer alırken. Kuvvetli rüzgar ve fırtınanın Marmara’da cumartesi günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Marmara genelinde görülmesi beklenen toz taşınımının 12 Mayıs Pazar günü, sabah saatlerinde sona ereceğinin tahmin edilirken, Toz taşınımının hafif, zaman zaman orta kuvvette olması beklenilmesi nedeniyle, hava kalitesinde azalma, görüş mesafesinde düşme, yağış anında çamur şeklinde yağış ve sağlık problemleri gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların ve yetkililerin dikkatli ve tedbirli olması için uyarı yapıldı.

Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından yapılan uyarıya göre, bölgenin (İzmir, Aydın, Manisa, Balıkesir, Çanakkale) Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımının etkisinin Cuma günü etkili olması Cumartesi sabah saatlerinden itibaren ise bölgeyi terk etmesi beklenildiği bilgisi yer alıyor.

Toz Taşınımı nedeniyle özellikle belirtilen bölge ve illerde ikamet eden vatandaşlar, hava kalitesinde bozulma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı

Yorumlar
Kalan Karakter 800