Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık oranlarında değişiklik

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de değişiklik yapılmasına ilişkin düzenlemeyi Resmi Gazete'de duyurdu.

Bu kapsamda, zorunlu karşılık uygulamasında gerçekleştirilen değişiklikler, piyasa mekanizmalarının etkinliğini artırarak makro finansal istikrarı güçlendirmeyi ve parasal aktarımı desteklemeyi amaçlıyor. Yapılan düzenlemeler arasında, kur koruması altındaki hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e indirilmesi ve yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının tüm vadelerde yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltilmesi bulunuyor.

Bu önlemlerle birlikte, TL mevduata geçişe odaklanılırken miktarsal sıkılaştırma sürecine devam edileceği vurgulanıyor. Para Politikası Kurulu'nun belirlediği ilkeler doğrultusunda sadeleşme süreci ve miktarsal sıkılaştırmaya ilişkin adımların devam edeceği ifade ediliyor.

Ayrıca, Para Politikası Kurulu'nun 25 Ocak 2024 tarihli kararında, sadeleşme sürecinin devam etmesine rağmen kredi arzı ve mevduat faizinde olası oynaklıklara karşı makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği belirtilmiş ve sterilizasyon araçlarının çeşitliliğinin artırılarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceği açıklanmıştı.

Etiketler Merkez Bankası
Yorumlar
Kalan Karakter 800