Merkez Bankası'ndan enflasyonda doğalgaz açıklaması

Merkez Bankası, kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunda ifade edildiğine göre, kasım ayında doğalgazda bedelsiz kullanım sınırının aşılmasının, enflasyona 1,01 puanlık bir katkı sağladı. Ayrıca, doğalgazın aylık enflasyon üzerindeki etkisinin aralık ayında zayıflayacağı düşünülüyor.

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Rapora göre, mevsimsel koşullara bağlı olarak enerji grubunda tüketimin arttığı belirtilerek doğalgazda bedelsiz kullanım sınırının ilk 25 metreküpün aşıldığı ve doğalgaz kaleminden aylık tüketici enflasyonuna etkisinin tahminlerle uyumlu olarak 1,01 puan olduğu ifade edildi. Doğalgazın aylık enflasyon üzerindeki katkısının aralık ayında zayıflaması bekleniyor.

Gıda grubunda, kasım ayında taze meyve ve sebze fiyatlarının düştüğü ancak meyve ve sebze dışı gıda fiyatlarında artışların devam ettiği belirtildi. Temel mal grubu yıllık enflasyonunda gerileme yaşandığı, dayanıklı tüketim malları fiyat artış oranındaki yavaşlamanın kasım ayında grup enflasyonunu olumlu etkilediği vurgulandı.

Kirada yavaşlama

Hizmet grubunda aylık fiyat artışının zayıflarken, kira alt grubundaki yavaşlamanın dikkat çektiği raporda, üretici fiyatlarının enerji kalemlerinin etkisiyle aylık olarak bir miktar güçlendiği ve yıllık üretici enflasyonunun düşük bazın etkisiyle yükseldiği belirtildi.

Temel mal grubu yıllık enflasyonundaki gerilemenin vurgulandığı raporda, dayanıklı tüketim malları fiyat artış oranındaki yavaşlamanın kasım ayında da grup enflasyonunu olumlu etkilediği ifade edildi. Hizmet grubunda aylık fiyat artışının zayıflarken, kira alt grubundaki yavaşlamanın dikkat çektiği belirtildi. TCMB'ye göre, kasım ayında üretici fiyatları aylık artışı enerji kalemlerinin de etkisiyle bir miktar güçlenirken, yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkisiyle yükseldi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800