Merkez Bankası açıkladı! Baz etkisi nedir?

Merkez Bankası, baz etkisinin ne olduğunu anlattı. Sadece yıllık enflasyon verilerindeki değişimin her zaman gerçek enflasyon görünümünü yansıtmadığı aktarıldı.

Güncelleme:

   Merkez Bankası (TCMB), baz etkisinin ne olduğunu anlatan bir video paylaştı. Sadece yıllık enflasyon verilerindeki değişimin her zaman gerçek enflasyon görünümünü yansıtmadığının altı çizildi.

   Verilerin geçmiş dçnemdeki değerlerinin yüksek ya da düşük olması nedeniyle güncel değerleri etkilemesi olarak tanımlayan TCMB, verdiği örnekle konuya açıklık getirdi: "12 ağırlığın toplamının 50 kg, tartıdaki en eski ve ilk olan ağırlık ise 1 kg. Tartıya 4 kg ağırlık eklenip, ilk ağırlık çıkarıldığında yeni toplam 50'den 53'e çıkıyor. Aslında tartıya yeni giren ağırlık, kendinden hemen öncekilere göre düşük ve ağırlıkların giderek azaldığı bir eğilim gözleniyor. Buna rağmen 12 adet ağırlığın en başıında yer alan ve en düşük ağırlık olan 1 kg çıkarıldığında toplam ağırlık, baz etkisiyle yükseliyor."

   Grafikte aylık fiyat seviyesinin gösterildiği bir başka örnekte, yaşanan ani sıçramanın ardından fiyatlar olağan şekilde artmaya devam ettiğinde aylık enflasyonun aynı orana geri döneceği, yıllık enflasyonda ise ani sıçrama hesaplamaya dahil edildiği için 12 ay sonunda eski orana düşeceği aktarıldı.

   Merkez Bankası'nın yılda 4 kez yayımladığı enflasyon raporuyla gelecek yıllara yönelik tahminlerinin yer aldığı grafikte, Aralıkk 2023'e kadar aylık enflasyonda yavaşlama görülmesine rağmen baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonun düşmediği ve benzer durumun Mayıs 2023'te de yaşandığı işaret edildi. Enflasyonun düşüşünü Mayıs 2024'ten sonra görüleceğinin sinyalini veren Merkez Bankası, bu hareketlere neden olarak baz etkisini gösterdi.

   Merkez Bankası'Nın gönderisine gelen yorumlardan bazıları:

Etiketler Merkez Bankası
Yorumlar
Kalan Karakter 800