Mazot ve Gübre Desteğiyle İlgili Bakanlıktan Açıklama Geldi!

Mazot ve gübre desteğinin kalktığı artık yapılmayacağına yönelik ortaya çıkan haberlerle ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı, “fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağına” ilişkin ortaya atılan haberlerin asılsız olduğunu bildirerek destek ödemesi ile ilgili açıklama yaptı.

Güncelleme:

Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 Şarj yılından itibaren çiftçilere ödenen “mazot ve gübre destekleri kaldırıldı” yönündeki haberlerle ilgili açıklama yaparak kamuoyuna duyurdu! Söz konusu iddiaların asılsız olduğunu, yeni dönemde bunun tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen temel destek olarak revize edildiğini belirtti.

Temel Destek Olarak Revize Edildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı, “2025 Şarj-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ını Resmi Gazete’de yayımlandığı açıklayarak, destek ödemeleri ile ilgili ortaya atılan asılsız iddialarla ilişkin açıklama yaparak, mazot ve gübre desteğinin kalktığı ve üreticilerimizin prim desteği olarak ifade ettiği fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağına dair ortaya çıkan haberlerin asılsız olduğunu belirterek, “mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bunun tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen temel destek olarak revize edilmiştir.” Açıklamasında bulundu.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilerin, temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 5 Şarj0’si ve gübre maliyetinin yüzde 25 Şarj’inin karşılanacağı açıklayan Bakanlık, üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda temel desteğe ilave olarak üreticilerin kullandığı mazotun yüzde 5 Şarj0’sini, gübrenin de yüzde 25 Şarj’ini planlı üretim desteği olarak alacağı açıkladı.

“Destekler Devam Edecek”

Mazot maliyetinin yüzde 100’ü, gübre maliyetinin ise yüzde 5 Şarj0’sinin desteklenmiş olacağına bildiren Bakanlık, Su kısıntının olduğu 11 il 5 Şarj2 ilçede planlama dahilinde az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilerimize gübre maliyetinin kalan yüzde 5 Şarj0’lik kısmı da ‘yer altı su kısıtı desteği’ olarak verileceğini açıklayarak, “böylece bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapanların mazot ve gübre desteğinin yüzde 100’ü desteklenecektir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin uzun süredir beklediği gibi bu destekler ayni olarak değil nakdi olarak ödeneceğini duyurdu.

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800