Lukoil Türk Star Rafinerisine rekor miktarda borç verdi! Rus şirketin amacı...

Lukoil Türk Star Rafinerisine rekor miktarda borç verdi! Rus şirketin amacı ise hem kaynak tedarik ettirmek hem de Rus petrolünün yeniden işlenmesini sağlamak...

Güncelleme:

Özel bir petrol üreticisi olan Rus devi Lukoil, Star rafinerisinde yeniden Rus petrolünün işlenmesini istiyor. Bu doğrultuda anlaşmalar yapan şirket, yeniden işleme için tam olarak 1.5 milyar dolar borç verdi. Azeri petrol şirketi olan Socar'a verilen bu borç ile Socar'ın günlük 200.000 varil üretim kapasitesi olan Türk Star Rafinerisinde artık Rus petrolünün işlenmesi hedefleniyor.

Bilindiği üzere Rusya 2022 yılında Ukrayna ile savaşa başlamış ve çoğu Avrupa ülkesi bu doğrultuda yaptırım uygulamıştı. Özellikle petrole gelen yaptırımlar sonrasında Rus petrolünün işlenmesi de yavaşladı ve azaldı. İşte bu noktada çoğu Avrupalı rafineri Rus petrolünü işlemeyi tamamen bıraktı. Rusya'dan buna karşıt hamle gelmesi ile birlikte Rus petrolü için yeni pazar arayışları da gündeme geliyor. İşte bunlardan bir tanesi de Azeri petrol üreticisi olan Socar. Socar'ın Türk Star rafinerisinde bundan böyle rus petrolü de işlenmeye başlayacak.

Lukoil Türk Star Rafinerisine rekor miktarda borç verdi! Rus şirketin amacı... resim: 0

Türkiye, Rusya'ya karşı petrolde yaptırım uygulamıyor

Avrupa'nın petrol dahil pek çok kalemde Ruslara karşı bir yaptırım uyguladığı görülüyor. Ancak Türkiye bunların dışında bulunuyor. Özellikle Rus petrolüne karşı Türkiye herhangi bir yaptırım uygulamıyor.

Star rafinerisi ise bazı kısıtlamalardan dolayı 2023 yaz aylarında Rusya'dan petrol ithalatını kesmek durumunda kalmıştı. Ancak gelinen son noktada ise 1.5 milyar dolar alınan borç ile birlikte yeniden Rus petrolünün işlenmesi söz konusu olacak.

Etiketler Ekonomi petrol
Yorumlar
Kalan Karakter 800