Küresel gıda fiyatları son 7 ayda ilk kez yükseldi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından bildirilen verilere göre, dünya genelinde bitkisel yağlar, süt ürünleri ve et gibi gıda maddelerindeki fiyat artışları, Mart ayında dünya gıda emtia fiyatlarının gösterge endeksinin %1,1 oranında yükselmesine neden oldu.

FAO Gıda Fiyat Endeksi, dünya çapında ticareti yapılan çeşitli gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarında aylık değişimleri izlemektedir. Mart ayında, endeks %1,1 artarak ortalama 118,3 puana ulaştı. Ancak, küresel gıda fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,7 düşüş gösterdi. 

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm yağı, soya yağı, ayçiçek yağı ve kolza yağı gibi ürünlerde yaşanan fiyat artışlarıyla birlikte %8'lik bir artışla son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.  Uluslararası palm yağı fiyatları, önde gelen üretici ülkelerdeki düşük üretim ve Güneydoğu Asya'daki güçlü iç talep nedeniyle artarken, soya yağı fiyatları özellikle Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki biyoyakıt sektöründen gelen güçlü taleple yılların en düşük seviyelerinden sonra artış gösterdi. 

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, peynir ve tereyağı fiyatlarındaki artışın etkisiyle %2,9 artarak altıncı ay üst üste artış gösterdi. 

FAO Et Fiyat Endeksi ise kümes hayvanları, domuz ve büyükbaş hayvan etleri için uluslararası fiyatların artmasıyla bir önceki aya göre %1,7 arttı. 

Bununla birlikte, FAO Tahıl Fiyat Endeksi %2,6 oranında düşerek Mart 2022 değerinin %20 altında kaldı.  Bu düşüşte, Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki güçlü ihracat rekabeti nedeniyle küresel buğday ihracat fiyatlarının düşmesi etkili oldu. 

FAO Şeker Fiyat Endeksi %5,4 geriledi. Bu düşüşte, Hindistan'da 2023/24 şeker üretim tahmininin revize edilmesi ve Tayland'da artan hasat hızının etkisi bulunuyor. 

894 milyon ton olacağı tahmin ediliyor

FAO ayrıca 2023/24 dünya tahıl üretimi tahminini 2 milyar 841 milyon tona yükseltirken, mısır, pirinç ve buğday üretiminin artacağını tahmin ediyor. 

Küresel tahıl kullanımının 2023/24 sezonunda %1,3 artarak 2 milyar 828 milyon ton olması beklenirken, dünya tahıl stoklarının 2024 sezonunu 894 milyon tonla kapatacağı öngörülüyor. 

Dünya tahıl ticaretinin 2023/24 döneminde bir önceki yıla göre %1,7 artarak 485 milyon tona ulaşması beklenmektedir. İri taneli tahıllarda uluslararası ticaretin genişleyeceği, buğday ve pirinç ticaretinin ise küçülebileceği öngörülüyor. 

FAO ayrıca 2024 yılı küresel buğday üretim tahminini 2023 yılına göre %1 artışla 796 milyon ton olarak güncelledi. 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800