Küresel gıda fiyatları kasımda değişmedi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının, düşük uluslararası tahıl fiyatlarının etkisiyle yüksek bitkisel yağ fiyatlarını dengeleyerek kasım ayında sabit kaldığını açıkladı.

Güncelleme:

FAO tarafından yapılan bildiriye göre, uluslararası gıda ürünleri fiyatlarını izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, kasım ayında bir önceki aya kıyasla değişmeyerek 120,4 puan seviyesinde sabit kaldı. Ancak, endeks Kasım 2022'ye göre yüzde 10,7 geriledi.

Düşük uluslararası tahıl fiyatlarının, yüksek bitkisel yağ fiyatlarını dengelemesi nedeniyle küresel gıda fiyatları kasımda sabit kaldı. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm yağı küresel fiyatlarındaki artışın etkisiyle aylık bazda yüzde 3,4 yükseldi. Uluslararası palm yağı fiyatları, önde gelen ithalatçı ülkelerin alımlarındaki artış ve büyük üretici ülkelerdeki mevsimsel olarak düşük üretim nedeniyle kasımda yüzde 6'dan fazla arttı.

Tahıl Fiyat Endeksi ise mısır fiyatlarındaki keskin düşüşün etkisiyle aylık bazda yüzde 3, yıllık bazda ise yüzde 19,4 azaldı. Şeker Fiyat Endeksi, Hindistan ve Tayland'da kötüleşen üretim beklentileri ve küresel ihracat bulunabilirliğine ilişkin artan endişelerin etkisiyle kasımda aylık yüzde 1,4 arttı ve geçen yılın aynı ayına göre ortalama yüzde 41,1 yükseldi.

Aynı dönemde FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Kuzeydoğu Asyalı alıcıların tereyağı ve yağsız süt tozuna olan yüksek ithalat talebinin yanı sıra Batı Avrupa'daki kış tatili öncesinde artan iç talep nedeniyle kasımda aylık yüzde 2,2 artarak 114,2 puana çıktı. Et Fiyat Endeksi ise ekimde arzın artmasıyla yüzde 0,4 düşüş kaydetti.

FAO, küresel tahıl üretimine ilişkin Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu'nu da yayımlayarak, bu yıl küresel tahıl üretim tahminini önceki yıla göre yüzde 0,9 artışla 2,819 milyar tondan 2,823 milyar tona yükseltti. Rusya ve Türkiye'de buğday, ABD'de mısır üretiminde yukarı yönlü revizyon yapılırken, Arjantin ve Brezilya'da üretim tahminleri düşürüldü.

Etiketler gıda
Yorumlar
Kalan Karakter 800