Kredi kartında kontrol nasıl sağlanır?

Kredi kartı ile yapılan harcamalar son bir yılda ne kadar arttı? En çok harcama hangi sektörlerde yapıldı? Peki kredi kartını kontrol altına alabilmek için ne yapmalı? İşte işinize çok yarayacak tavsiyeler...

Güncelleme:

Kredi kartı harcamaları ne kadar arttı?

Kredi kartı harcamaları son bir yılda iki kat arttı. Artan borç karşısında asgari ödeme kısır döngüsünü tetiklediği gibi bireylerin ve ailelerin bütçesini de olumsuz etkiliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verilerine göre; 18 Mart 2022 tarihinde 1 trilyon TL olan kredi kartı harcamaları ve tüketici kredileri tutarı, 17 Mart 2023’te yüzde 76 artışla 1 trilyon 759 milyar TL’ye çıktı. Bu artışta kredi kartı harcamalarının etkisi büyük oldu.

Taksitli harcamalarda ne kadar artış oldu?

Bireysel kredi kartıyla yapılan harcamalara bakıldığında 217 milyar 773 milyon TL’den 525 milyar 18 milyon TL’ye çıktığı yani yüzde 141 arttığı görülüyor. Taksitli harcamada ciddi artış gösterdi. Son bir yılda taksitli harcamalar 89 milyar 499 milyon TL’den 272 milyar 768 milyon TL’ye çıktı. Burada da yüzde 204 artış oldu.

Son bir yılda kredi kartıyla yapılan harcamaların en fazla arttığı alanlar yüzde 165 ile yemek, yüzde 158 ile giyim ve aksesuar, yüzde 140 ile internet alışverişi, yüzde 136 ile gıda oldu.

Kredi kartı kullanım uyarıları

* Bankaların mobil uygulamasıyla her ay gelirinize paralel harcama limiti belirleyin.   

* Her harcama için SMS veya mobil bildirim olarak iletilmesi seçeneği tercih edin. Böylece kredi kartı harcamalarını daha kolay kontrol altına alabilirsiniz.

* Bankaların yıllık aidat ücretlerinden kurtulmak için aidatsız kart talep edin.

* Bankaların çeşitli marka ve firmalar ile yaptığı anlaşmaları takip ederek alışverişte puan, indirim ya da ek taksit kazanabilirsiniz.

* Bankaların mobil uygulamalarındaki kampanyaları takip edin ve katılın. Bu şekilde harcama yaparken daha çok puan ya da chip para kazanırsınız.

* Restoranların kredi kartlarına uyguladığı indirimlere dikkat edin.

* Güvenilmeyen sitelerinden alışveriş yapmayın. İnternet harcamalarında sanal kart kullanın.

Asgari tutardan fazla ödemelisiniz

Sürekli asgari tutar ödenerek kredi kartı borcundan kurtulmak zordur. Asgari tutar dışında kalan bölüm için faiz işletilir. Asgari tutar da ödenmezse gecikme faizi uygulanır. Bu nedenle asgari ödeme döngüsünden ve sürekli artan maliyetlerden en kısa sürede kurtulmalısınız.

Kredi kartı limitine dikkat edin!

Kredi kartı limiti aylık gelirin 4 katı olarak tanımlanıyor. Ancak bu kullanmanız gereken limit olmamalı. Bütçe kontrolü sağlayamıyorsanız kart limitini düşürmek için bankanıza başvurun.

Ekstre kontrol yapmak neden önemli?

Ekstre kontrolü çok önemlidir. Hesap kesim tarihinde neye, ne kadar harcadığınızı, kalan taksitleri, kart aidatı alınıp alınmadığını, fazla çekim yapılıp yapılmadığını, bilginiz dışında harcamayı, otomatik ödemelerin durumu ve tutarlarını kontrol etmek bütçe kontrolünde katkı sağlar.

Etiketler Kredi Kartı
Yorumlar
Kalan Karakter 800