KKM mevduat hesaplarının bütçeye maliyeti belli oldu! İnanamayacaksınız!

Dövizdeki artışın bir nebze olsun yavaşlatılması anlamında atılan adımlardan bir tanesi ve en değerlisi olan KKM hesaplarının bütçeye olan maliyeti de belli oldu.

Güncelleme:

Dövizdeki artışın bir nebze olsun yavaşlatılması anlamında atılan adımlardan bir tanesi ve en değerlisi olan KKM hesaplarının bütçeye olan maliyeti de belli oldu. Buna göre bu hesapların bütçeye şu ana kadar toplamda 500 milyar TL değerinde bir maliyeti olduğu görüldü. Döviz kurlarını baskılamak için çıkartılan kur korumalı mevduat hesaplarının bu maliyeti ise yavaş yavaş son bulacak.

KKM ödemeleri, Ağustos 2023 yılından itibaren Merkez Bankası tarafından yapılıyor. Merkez Bankası ise bu hesapların azaltılması açısından bankalara bir bir baskı yapmaya başladı. Alınan kararlar ile birlikte hesap miktarlarındaki çarpıcı düşüş hala devam ediyor. Şu ana kadar bütçeden sadece 152 milyar TL ödeme gerçekleşse dahi bu işin sonucunda bu miktarın 500 milyar TL ile sonuçlanması bekleniyor.

KKM hesapları yakında tarih olacak!

KKM hesaplarının ödemesi ile birlikte aslında vergilerden de bazı fedakarlıkların yapıldığı görülüyor. Buna göre 2024 yılı için KKM ile alınmayan vergilerin toplamı 113 milyar TL olması bekleniyor. Torba yasa teklifinde açıklanan rakamlara bakıldığında ise karşımıza şu bilgi çıkıyor:

“2022 yılında faydalanılan istisnanın vergisel etkisi 32.6 milyar TL olup, 2023 yılı sonu itibarıyla 60 milyar TL olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. İstisnanın 2024 yılında uygulanmasının gider etkisinin 20 milyar TL olacağı tahmin edilmektedir.”

Etiketler Merkez Bankası KKM
Yorumlar
Kalan Karakter 800