Kira uyuşmazlıklarına Yargıtay'dan karar!

Yargıtay, kira uyuşmazlıklarıyla ilgili karar verirken, bu tür davalara sulh hukuk mahkemelerinin bakması gerektiğine hükmetti. İşte davanın detayları...

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kira sözleşmesinin sona ermesi sonrasında depozito bedeli alacağına ilişkin davanın asliye hukuk mahkemesinde görülmesini önerdi ve sulh hukuk mahkemelerinin bu tür davalara yetkili olduğunu belirterek kararı kanun yararına bozdu.

Resmi Gazete'de yayımlanan bu karara göre, İstanbul'da bir evi 3 yıllığına kiralayan bir kişi, kira sözleşmesinin sona ermesinin ardından eski ev sahibinin depozito bedelini ödemediği gerekçesiyle yasal faiz talebiyle Küçükçekmece 8. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

Davalı eski ev sahibi, davanın sulh hukuk mahkemelerinin görevi olduğunu belirterek davanın reddedilmesini talep etti ve kendisine ödeme ihtarı yapılmadığını savundu.

İcra takibine itiraz reddedildi

Küçükçekmece 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, görev yönünden yapılan itiraza rağmen kira sözleşmesinin sona erdiğini ve itirazın temel alacağa değil faize ilişkin olduğunu belirterek davayı sürdürdü. Sonuç olarak mahkeme, davalının icra takibine itirazını reddetti.

Adalet Bakanlığı, yerel mahkemenin kararına karşı kanun yararına temyiz talebinde bulundu.

Temyiz talebini inceleyen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, davanın kira ilişkisinden kaynaklandığını ve sulh hukuk mahkemelerinin görevli olduğunu belirterek yerel mahkemenin kararını kanun yararına bozdu.

Dairenin kararında, kira sözleşmesinin sona ermesinin uyuşmazlığın niteliğini değiştirmediği ve mahkemenin davanın sulh hukuk mahkemesine ait olduğu gerekçesiyle dava ile ilgilenmesinin usul ve kanuna aykırı olduğu ifade edildi. Bu nedenle Adalet Bakanlığı'nın temyiz talebi kabul edildi.

Etiketler yargıtay Kira
Yorumlar
Kalan Karakter 800