Karadeniz petrol umudu devam ediyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’de birkaç ay içinde petrol keşfi için sondaj yapılacağının müjdesini verdi.

Güncelleme:

Bayraktar, Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz üretimini artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini ve günlük doğal gaz üretiminin, 5 milyon metreküpe çıkmasının hedeflendiğini açıkladı. Peki, Karadeniz’de beklenti ne? Sondaj çalışması ne kadar devam edecek? Detaylar işte sizlerle...

Bayraktar açıkladı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamada, “Karadeniz’de arama faaliyetlerinin birkaç aşaması var” diyerek, konu ile ilgili şu bilgileri aktardı;

“Karadeniz’de arama faaliyetlerinin birkaç aşması var. İlk olarak, sismik gemilerle nerede potansiyel olup olmadığının incelenmekte, Potansiyel bulduğu taktirde, sondaj kuyusu açılması gerekiyor. Bu aşamada, birtakım mühendislik ve bilimsel çalışmaları yapılaması lazım. Yapılan incelemeler sonucunda, tespit edilen yerde petrol bulunduğu taktirde çıkartılma aşamasına geçiliyor” dedi.

Türkiye sismik gemiler ile, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’de çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çeken Bayraktar, “Batı Karadeniz’de de potansiyel hala devam etmekte. Karadeniz sahasındaki sınırlarda bile, petrol veya doğal gaz kaynakları bulunduğuna dair emareler olduğu biliniyor” diyerek açıklama yaptı.

“Tam olarak bu nedenlerden dolayı, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’de aramalar devam ediyor” diyen Bayraktar, “Doğu Karadeniz’de sadece doğal gaz değil, petrol ile ilgili bazı emareler olduğu bilgiler mevcut. Orada ikamet eden vatandaşlar bile Rize Çayeli açıklarında deniz yüzeyinde petrol sızıntısı olduğunu belirtiyor. Bu çalışmalar ise bir süre sonra netleştirilip kamuoyuna açıklanacaktır” dedi.

Sondaj çalışmaları ne zaman yapılacak?

Bu konuda yapılan açıklamalardan elde edilen bilgilere göre, 2-3 ay sonra bir sondaj kuyusunun açılacağı bilgisi yer alıyor. Bu durumdan şunu anlayabiliriz, sismik süreç bitirilmiş, olumlu birtakım emareler alınmış, burada bir kaynak olduğu tespit edilmiş demek. Bu durumun kesinleştirilmesi sonrasında ise, mühendislik hesaplarının yapılması ve fiziksel temasın sağlanması için sondaj yapılması aşamasına başlamış olacak. Sonrasında burada birkaç aylık çalışma gerekecek ve bulunduğu zaman, hesaplamalar yapılacaktır. Bu durum 2 ile 6 ayı bulabilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800