IMF'den üye ülkelerin kota artışına onay

Uluslararası Para Fonu (IMF) Guvernörler Kurulu, üye ülkelerin kotalarının %50 artırılmasını onayladı.

IMF tarafından yapılan açıklamada, 16. Genel Kota İncelemesi'nin 15 Aralık'ta tamamlandığı belirtildi. Açıklamada, üye ülkelerin kotalarının %50 artırılmasının onaylandığı ve bu artışın toplam kotaları 960 milyar dolara çıkaracağı ifade edildi. Guvernörlerin yaklaşık %93'lük oy gücünü temsil eden IMF İcra Direktörleri Kurulu, önerilen %50'lik kota artışına lehte oy kullandı. Açıklamada, kota artışının, üye ülkelerin kendi kota değişikliklerini kabul etmelerinin ardından 15 Kasım 2024'ten itibaren geçerli olacağı belirtildi.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva'nın açıklamalarına göre, kota artışı, fonun borç alınan kaynaklara olan bağımlılığını azaltacak, kredi verme kapasitesinde kotaların öncelikli rolünü yeniden tesis edecek ve IMF'nin Küresel Finansal Güvenlik Ağı'ndaki merkezi rolünü güçlendirecek. Georgieva, aynı zamanda bu artışın IMF'nin küresel finansal istikrarı koruma, belirsizliklere ve şoklara karşı esnek bir şekilde üyelerin ihtiyaçlarına yanıt verme kapasitesini artırma amacını taşıdığını vurguladı.

Kotalar, IMF'nin mali ve yönetim yapısının temelini oluşturuyor. Bir ülkenin kotası, genel olarak o ülkenin dünya ekonomisindeki göreceli konumunu yansıtıyor ve IMF'nin hesap birimi olan Özel Çekme Hakkı (SDR) cinsinden ifade ediliyor. IMF, kotaları en az 5 yılda bir gözden geçiriyor.

Etiketler IMF
Yorumlar
Kalan Karakter 800