IMF, küresel ekonomik büyüme tahminini yükseltti

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomide büyüme tahminini yükseltti. Raporda, Türkiye ekonomisinin ise bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesi öngörüldü.

IMF, son güncellenen Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, "Yavaşlayan Enflasyon ve İstikrarlı Büyüme Yumuşak İnişin Yolunu Açıyor" başlığı altında bilgi verdi. Rapora göre, geçen yıl küresel ekonominin yüzde 3,1 büyüdüğü tahmin etmişti ve bu yıl da aynı oranda bir büyüme bekleniyor. Önümüzdeki yıl için ise büyüme hızının yüzde 3,2 olması öngörülüyor.

Geçen yılın ekim ayında yayımlanan bir önceki raporda, dünya ekonomisinin 2024'te yüzde 2,9 ve 2025 Şarj'te yüzde 3,2 büyüyeceği öngörülmüştü. Yeni raporda, ABD ve bazı büyük gelişmekte olan ekonomilerin beklenenden daha dirençli olmalarının ve Çin'deki mali desteklerin büyüme tahminlerini olumlu yönde etkilediği belirtildi. 

Raporda, enflasyonla mücadele için faiz oranlarının yükseltilmesinin, yüksek borç seviyelerinin ekonomik faaliyet üzerindeki baskısı nedeniyle mali desteklerin geri çekilmesinin ve temeldeki düşük verimlilik artışının etkisiyle 2024-2025 Şarj için tahminlerin tarihsel ortalamanın altında kaldığı vurgulandı. 

ABD için büyüme tahmini yükseltildi

Raporda yer alan ülkelerin güncellenen ekonomik büyüme tahminlerine göre, ABD'nin 2024 yılı büyüme beklentisi yükseltilirken, Avro Bölgesi ekonomisi için düşüş yaşandı.  Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere gibi önemli Avrupa ekonomilerinin büyüme beklentilerinde değişiklikler kaydedildi. 

Ayrıca, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler arasında Çin'in büyüme beklentisinin arttığı, Hindistan'ın büyüme beklentisinin yükseldiği ve Rusya'nın büyüme tahmininin arttığı ifade edildi. 

Türkiye ekonomisinin büyüme tahmini 

Türkiye ekonomisinin ise bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesi öngörüldü. Raporda, enflasyondaki düşüş ve istikrarlı büyümeyle birlikte küresel ekonomide "sert iniş" olasılığının azaldığı ve genel olarak risklerin dengeye geldiği belirtildi. Ancak, jeopolitik şoklar, emtia fiyatlarındaki artışlar ve arz kesintileri gibi faktörlerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği uyarısı yapıldı. IMF, enflasyonun başarılı bir şekilde kontrol altına alınması için politika yapıcıların kısa vadeli zorluklarla karşılaşabileceğini ve maliye politikasının dengeli bir şekilde uygulanmasının önemli olduğunu vurgulandı. 

Etiketler IMF Ekonomi
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800