İkinci el çevrim içi oto pazarında satışlar yüzde 35 arttı

Türkiye'deki ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre %35'lik bir artışla 170,457 araç satıldı.

Güncelleme:

Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporuna göre, şubat ayında çevrim içi platformlarda 363,001 kurumsal ilan yayınlandı. Bu ilanların 170,457'si satıldı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla ilan sayısında %4, satışlarda ise %35'lik bir artış yaşandı.

Şubat ayında, ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında en çok satılan ilk 35 markaya ait 249 model için 364,881 ilan incelendi. Analize göre, şubat ayında perakende fiyatlar önceki aya göre ortalama %0,23, yıl başından bu yana ise %0,17 arttı. Toptan satış fiyatları ise şubat ayında %2,46, yıl başından itibaren ise %4,52 oranında yükseldi.

Dizel araçlar ilk sırada

Motor tiplerine göre, geçen ay en çok satılan araçlar arasında dizel araçlar ön plandaydı, toplamda 100,265 adet satıldı. Dizel otomobilleri, 62,931 satışla benzinli ve 4,517 satışla oto gazlı otomobiller izledi. Hibrit otomobil satışları 1,548 adet, ikinci el elektrikli otomobil satışları ise 1,196 adet olarak gerçekleşti. Şubat 2023'te ise 293 ikinci el elektrikli otomobil satılmıştı.

Rapora göre, geçen yılın şubat ayına kıyasla dizel araç satışlarının payının %7 azaldığı, elektrikli araçların satış payının ise %201,8 arttığı belirlendi.

Şubat ayında toplam satışların %38,3'ü 11 yaş ve üzeri araçlardan oluştu. 0-5 yaş araç satışlarında ise önceki aya göre %3'lük bir artış görüldü.

Araçların satış süreleri

İkinci el çevrim içi pazarda araçların ortalama satış süresi geçen ay 45 gün olarak belirlendi. Renault markalı araçlar ortalama 37 gün içinde satılırken, BMW markalı araçlar 63 gün süren bir satış sürecine sahipti.

Indicata'nın makine öğrenmesi, yapay zeka ve büyük veri analiziyle oluşturduğu iş zekası seti, Türkiye'deki ikinci el çevrim içi araç pazarını tarayarak günlük 450 binden fazla ikinci el araç verisini analiz ediyor.

Raporda yer alan satış verileri, çevrim içi platformlarda ilan veren 40 binden fazla kurum ve kuruluşa dayanıyor. Sahibinden, Arabam, Letgo, VavaCars gibi platformlar yanı sıra Leaseplan, Intercity, Otokoç gibi kurumsal ikinci el web siteleri de veri sağlayıcıları arasında yer alıyor.

Bireysel araç ilanları rapora dahil edilmiyor. İkinci el ticareti yapan kurumlar genellikle ilanlarını geri çekme eğiliminde, bunun iki ana sebebi var: Pazar koşullarına göre fiyatların yeniden ayarlanması ve aracın satılması. İlandan tamamen kaldırılan araçlar ise "satıldı" olarak işaretleniyor.
 

Etiketler Otomobil
Yorumlar
Kalan Karakter 800