GSMM Dönemi Başladı - 10.11.2012

Bugün size yeni bir kavramdan söz edeceğim... Gayri Safi Milli Mutluluk.Hayır,hayır bu bir ekonomi terimi değil. Artık tıpkı ülke ekonomilerinin büyüklüğünü ölçen birim Gayri Safi Milli Hasıla gibi mutluluk da önemli bir ölçüm aracı. Deniliyor ki, "insanlar mutsuzlaşıyorsa ekonomi büyüse ne olur...". Milli mutluluk ölçülürken yüz...

Bugün size yeni bir kavramdan söz edeceğim... Gayri Safi Milli Mutluluk.Hayır,hayır bu bir ekonomi terimi değil.

Artık tıpkı ülke ekonomilerinin büyüklüğünü ölçen birim Gayri Safi Milli Hasıla gibi mutluluk da önemli bir ölçüm aracı.

Deniliyor ki, "insanlar mutsuzlaşıyorsa ekonomi büyüse ne olur...".

Milli mutluluk ölçülürken yüz binlerce kişiye, bir sürü soru soruluyor... Örneğin; "Yarın hastalansan seni ziyarete kaç kişi gelir evine?", "Sana her hafta kaç arkadaş daveti geliyor? (yemek, sinema, ev, buluşma, çay içme, parti)","Çocuklarınızla en son ne zaman oturup manevi bir sohbet yaptınız?","Komşularınızla en son ne zaman sosyalleştiniz?","En son ne zaman toprağa yalınayak bastınız?". Bu sorulara siz de cevap verin...

Sevdiğiniz dostlarınızla geçirdiğiniz zaman yaşadığınız mutluluk bin lira kazanırken bir anda 2 bin lira kazandığınız zaman yaşadığınız mutlulukla eşdeğer. Bu yüzden Nobel ödüllü Jo Stiglitz, İngiltere Başbakanı David Cameron da Gayri Safi Milli Mutluluk ölçümlerine tam destek veriyor...

Bilimsel araştırmalarında gösterdiği gibi, insanların sayısal ve duygusal olmak üzere iki çeşit mekanizma üzerinden karar aldığını biliyoruz. Duygusal kararlar duygusal tecrübeler ile sayısal kararlar da sayısal bilgi ve tecrübeler ile alınıyor. Bu ayrım için daha basit bir tarif gerekirse; Sayılabilir şeyler hakkında kararlar sayısal mekanizmalar çalıştırarak, sayılamayan şeyler hakkındaki kararlar duygusal mekanizmalar çalıştırılarak alınır.
Araştırmalara göre, satın alma kararlarının %80'i duygusal,%20'si mantıksal. Yine araştırmalar gösteriyor ki finansal anlamda kendini güvende hissedebilen birinin kazandığı daha fazla para onu daha mutlu etmiyor.

Harvard öğretim üyesi Shawn Achor Mutluluk Avantajı kitabında insanların zengin oldukları için mutlu olmadığını mutlu oldukları için zengin olduklarını belgeleri ile ortaya koyuyor. Çok zor değil hayat kalitemizi yükseltmek elimizde... Günlük yorucu ve yıpratıcı temponun içinde kısa bir mola alıp siz de bir düşünün eğer yukarıdaki sorulara verdiğiniz yanıtlar sizi mutlu etmiyorsa haydi vakit kaybetmeden harekete geçin.

Bhutan Krallığı Gayri Safi Milli Mutluluk Ölçümü yapan ilk ülke oldu

‘Bir milletin doğrudan doğruya hayatiyle,yükselmesiyle,düşkünlüğüyle ilgili olan en önemli faktör,milletin iktisadiyatıdır.’ Mustafa Kemal Atatürk (1930) şükranla anıyoruz.

Sağlık, Sevgi ve Para ile kalın.

Etiketler Mutluluk
Yorumlar
Kalan Karakter 800