Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında! Ne zaman açıklanacak?

Piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikasına kilitlendi. Peki Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak? Ekonomistlerin beklentileri neler?

Piyasalar, Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Başkan Fatih Karahan başkanlığında 21 Mart Perşembe günü toplanacak. Faiz kararı, saat 14.00'te duyurulacak. Geçen ayki toplantıda politika faizi yüzde 45 seviyesinde sabit kalmıştı.

Ekonomistlerin beklentisi

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz oranını sabit tutmasını bekliyor. Ekonomistlerin faizde değişiklik beklentisinin ortalaması yüzde 45 seviyesindeydi. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin faiz beklentileri yüzde 45 ile yüzde 47,50 arasında değişiyor.

Yıl sonu için faiz beklentisi yüzde 45 olarak belirlendi. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, cari ay sonu için faiz beklentisi yüzde 45, 3 ay sonrası için ise yüzde 46,85 oldu. 12 ay sonrası faiz beklentisi yüzde 36,62'den yüzde 36,96'ya yükseldi.

Ankete göre, mart ayı TÜFE artışı beklentisi yüzde 3,17'den yüzde 3,43'e çıktı.

Cari yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 42,96 iken, şimdi yüzde 44,19 olarak gerçekleşti. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 37,78'den yüzde 36,70'e düştü.

Sıkılaştırma adımları

Merkez Bankası'nın faiz kararının yanı sıra sıkılaştırma adımları da dikkatle izlenecek. TCMB, ilave sıkılaştırma adımları kapsamında, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerinde faiz oranını ihtiyaç kredisi faiz oranıyla uyumlu hale getirirken, Türk lirası mevduatının bankacılık sistemindeki payını artırmaya yönelik yeni adımlar attı.

Banka, kredi kartlarından nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının hesaplama yöntemini güncelledi ve yüzde 4,42'den yüzde 5'e çıkardı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800