Gıda katkı maddelerine ilişkin düzenleme yapıldı

Avrupa Birliği'nin (AB) gıda katkı maddelerinin spesifikasyonlarını belirleyen mevzuatta gerçekleştirdiği güncellemeler, Türkiye'nin mevzuatında benzer değişikliklere yol açtı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik kapsamında, AB tüzüğündeki güncellemeler Türkiye'nin mevzuatına entegre edildi. Bu çerçevede, "E 422 Gliserol", "E 475 Yağ Asitlerinin Poligliserol Esterleri ve E 476 Poligliserol Polirisinoleat", "E 471 Yağ Asitlerinin Mono- ve Digliseritleri" adlı gıda katkı maddelerine ait spesifikasyonlar revize edildi.

Yapılan değişikliklerle birlikte, toksik elementlerin kabul edilebilir seviyeleri düşürüldü ve belirli safsızlıklar için maksimum limitler belirlendi. Ayrıca, maksimum erusik asit içeriği sınırları belirlendi ve arsenik, kurşun, cıva ile kadmiyum için yeni maksimum limitler uygulandı.

Gıda güvenliği ve tüketici sağlığı

Özellikle bebekler ve küçük çocuklar için, "3-monokloropropan diol (3-MCPD)", "3-MCPD yağ asidi esterleri" ile "glisidil yağ asitleri esterleri (glisidol olarak da bilinir)" için daha düşük limitler belirlendi. Bu düzenlemeler, gıda güvenliğini artırmayı ve tüketicilerin sağlığını korumayı amaçlıyor. 

Etiketler gıda
Yorumlar
Kalan Karakter 800