Gıda katkı maddelerine ilişkin düzenleme yapıldı

Avrupa Birliği'nin (AB) gıda katkı maddelerinin spesifikasyonlarını belirleyen mevzuatta gerçekleştirdiği güncellemeler, Türkiye'nin mevzuatında benzer değişikliklere yol açtı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik kapsamında, AB tüzüğündeki güncellemeler Türkiye'nin mevzuatına entegre edildi. Bu çerçevede, "E 422 Gliserol", "E 475 Şarj Yağ Asitlerinin Poligliserol Esterleri ve E 476 Poligliserol Polirisinoleat", "E 471 Yağ Asitlerinin Mono- ve Digliseritleri" adlı gıda katkı maddelerine ait spesifikasyonlar revize edildi.

Yapılan değişikliklerle birlikte, toksik elementlerin kabul edilebilir seviyeleri düşürüldü ve belirli safsızlıklar için maksimum limitler belirlendi. Ayrıca, maksimum erusik asit içeriği sınırları belirlendi ve arsenik, kurşun, cıva ile kadmiyum için yeni maksimum limitler uygulandı.

Gıda güvenliği ve tüketici sağlığı

Özellikle bebekler ve küçük çocuklar için, "3-monokloropropan diol (3-MCPD)", "3-MCPD yağ asidi esterleri" ile "glisidil yağ asitleri esterleri (glisidol olarak da bilinir)" için daha düşük limitler belirlendi. Bu düzenlemeler, gıda güvenliğini artırmayı ve tüketicilerin sağlığını korumayı amaçlıyor. 

Etiketler gıda
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800