Gen kaynaklarımız çalınıyor

Zengin endemik çeşitleri nedeniyle Türkiye biyokaçakçılığın hedefinde. Son 10 yılda 100’e yakın biyokaçakçı, Anadolu’daki bitki, böcek, kuş ve yılanları yurtdışına kaçırırken yakalandı. Yakalanan kaçakçıların büyük çoğunluğu ise Avrupalılar.

En çok kaçırılan canlılar; yılan, örümcek, kertenkele, böcek, kelebek, kuş, yarasa, kurbağa ve yumuşakçalar. Böcekler sıcak-soğuk, radyasyon gibi ekstrem koşullara direnç, yeni nesil antibiyotik geliştirilmesi ve gıda, boya, kozmetik sektöründe kullanım için kaçırılırken; yılan ve kertenkeleler ise zehir, deri ve yumurtaları için doğasından koparılıyor. Kelebek ve kuşların başlıca kaçırılma nedeni ise koleksiyonculara satış. Uludoğan, Bıyıklı doğan ve Gökdoğan, yakalanarak Arap ülkelerine satılıyor.

Bitkilerde ise başı orkide ve lale türleri ile tıbbi ve aromatik özelliği olanlar çekiyor. Ters lale, Toros lalesi, çiğdem, salep, safran, ayı gülü, Toros nergizi, acı yavşan, ökse otu, zakkum, çakşır otu, güller, düğün çiçekleri, kuşkonmazlar, kaçakçılığın hedefinde olduğu bilinen türler. İlaç, gıda, kozmetik hammaddesi yapmak amacıyla kaçırılan bitkiler, çeşit ıslah çalışmalarında da genetik kaynak olarak kullanılıyor.

MAYIS – HAZİRANA DİKKAT

Kaçakçılığın en yoğun olduğu dönem ise içinde bulunduğumuz bahar ayları. Bu nedenle uzmanlar, kırsala yolu düşenlerin kaçakçılığa karşı duyarlı olmasını ve çevresini kolaçan etmesini salık veriyor. Arazide yanında; GPS, altimetre, lup, çapa, zıpkın, bağ makası, mikroskop, lup, pens, pipet, lam-lamel, zarf ve etiketler bulunduran bir yabancıyla karşılaşılması halinde, kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunmak gerekiyor. Ayrıca, bitkileri tanımlamak için kullandığımız cep telefonu uygulamalarına fotoğraf yüklediğimizde, o çeşidin konumunu da paylaşmış olacağımız uyarısında bulunan uzmanlara göre, kaçakçılığı önlemenin en etkili yolu, biyoçeşitliliği bilimsel çalışmalarla tescillemek.

7,4 milyon ton atık geri dönüştürülecekPlastik geri dönüşüm sektöründe 2020'de 6,13 milyon ton olan atık dönüşümünün, bu yıl 7,4 milyon tona çıkması bekleniyor.

 

Etiketler Haber son dakika
Yorumlar
Kalan Karakter 800