Geleceğin ekmeği yeşil!

İstanbul'da yapılan seminerde ekmeğin protein değerinin yosun tabanlı mikro alglerle yüzde 70 oranında artırılabileceği ortaya konuldu. Yeşil ekmek ucuz maliyetle çok daha besleyici olabilir.

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Yeni tarım iyi gıda’ seminerinde, dünyanın protein ihtiyacının bitkisel ürünlerden sağlanmasına yönelik projeler tartışıldı. Vietnam’da mikro alg yetiştiriciliği yapan Türk girişimi Solagron’un kurucusu Ali Tezölmez, çok ucuz bir maliyetle ekmeğin proteinini yüzde 70 oranında arttırabileceklerini kaydetti.

Yeni tarım modelleri ve fonksiyonel gıdalar

Sarıtepe Kampüsü’ndeki mikro yosun biyorafinerisiyle protein, omega 3-,6, gıda boyası ve biyo yakıt üretmeye başlayan Boğaziçi Üniversitesi, Güney Kampüsü Albert Long Hall salonunda, yeni tarım modelleri ve fonksiyonel gıdaların konuşulduğu bir seminer düzenledi.

Seminerde proje koordinatörü Dr. Berat Haznedaroğlu, mikro alg yetiştiriciliğiyle, biyo yakıttan, antioksidan ürünlere, gıda katkı maddelerinden gübre ve hayvan yemine kadar birçok ürünün sürdürülebilir bir şekilde üretilebileceğini anlattı. Dr. Haznedaroğlu, aynı zamanda yosunların atmosferdeki karbonu emmeleri ve oksijen üretmeleri gibi çevresel avantajlarından bahsetti.

Medikal gıdalar

‘İklim Krizinde Geleceğin Gıdaları’ başlığı altında bir sunum yapan Can Kayacılar da, yosundan üretilen bitkisel proteinlerin gıdalarda nasıl kullanılabileceğine dair örnekler paylaştı. Gelecekte gıdanın fonksiyonel hale dönüşeceğini ve medikal gıdalarla karşı karşıya kalacağımızı belirten Kayacılar, “Fonksiyonel gıdalar gelecekte kronik hastalıkla mücadelede kullanılacak. Özellikle antioksidan özellik gösteren bileşenler öne çıkacak. Eğer fonksiyonel gıdalar yaygınlaşırsa kanser diyabet gibi hastalıklardan da kurtulacağız. Yeni bir toplum inşasının temeldir fonksiyonel gıdalar. Gelecekte multi vitaminli gıdalar, bitkisel proteinli gıdalar, kolajenli gıdalar, medikal gıdalar ve öğün yerine geçen gıdalar bekliyor” dedi.

Ekmeğin proteini artabilir

Yosunun gıdanın antioksidan ve protein değerini artırmak için iyi bir alternatif olduğuna değinen Kayacılar, “Alg tabanlı omega-3 veya omega-6 ile zenginleştirilmiş simitler yapabiliriz. Çünkü 26-45 yaş arası kuşak gıdaları fonksiyonel olarak almak istiyor.  Ekmeklerimiz yüzde 9 proteinli. Neden 15 proteinli olmasın. Toplumun yarısı enerjisinin yüzde 50’sini ekmekten sağlıyor. Ekmeklere fonksiyon katabiliriz. Makarnalarımız da 11 proteinli.  Bu 18-20 grama neden çıkmasın?” ifadelerini kullandı.

 'Elimde formülü var'

Bir sonraki konuşmacı Vietnam’daki yosun rafinerisi Solagron’un sahibi Ali Tezölmez de, ekmeğin proteinini çok ucuz bir yolla yüzde 70-80 oranında artıracak reçetenin elinde olduğunu açıkladı. Tezölmez, “Türkiye’nin önünde çok önemli mikro alg potansiyeli var. Haematococcus bu işin Ferrari’si. Keşke bu ülkenin boş arazilerinde haematococcus üretilse. Çin’deki üretim alanlarını görmeniz gerekir, felaket. Ekmekteki proteini çok kolay bir şekilde 15 grama çıkarabiliriz. Benim elimde formülü de var. Bu bitkisel bir proteindir. İddia ediyorum o kadar düşük fiyatlarla çıkarırım ki.. Yeter ki biz bitkisel protein üretelim” İfadelerini kullandı.

Rize'de yetişiyor dünyada kilosu 15 bin dolardan satılıyorTürkiye'de kilosu 4.500 lira, dünyada ise 15 bin dolara kadar çıkıyor. Bölge halkının yüzünü güldürecek...

 

Etiketler ekmek Haber
Yorumlar
Kalan Karakter 800