Forbes dergisinin açıkladığı en zengin 10 Türk hakkında bilinmeyen ayrıntılar

İş dünyasının saygın dergilerinden Forbes, dünyanın en zengin 500 insanının listesini yayınladı. En zenginler listesinde Türkiye’den kimler var? Türkiye’nin en zenginleri nereli, hangi sektörlerde iş yapıyor, servetlerinin kaynağı nereden geliyor? Paradurumu editörleri sizin için derledi.

Güncelleme:

1. Murat Ülker - 5.2 Milyar Dolar

Forbes dergisinin açıkladığı en zengin 10 Türk hakkında bilinmeyen ayrıntılar resim: 0

Murat Ülker kimdir?

Murat Ülker, 21 Mart 1959'da İstanbul'da doğmuş bir Türk milyarder iş insanı ve sanayicidir. Lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesi'nde, üniversite eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi'nde tamamlamıştır. İş hayatına 1982 yılında başlayan Ülker, yurt dışında sektörel eğitimler almış ve ABD'de staj yapmıştır.

1984 yılında Yıldız Holding'de Kontrol Koordinatörü olarak başladığı kariyerine, çeşitli yönetim pozisyonlarında devam ederek 2000 yılında İcra Kurulu Başkanlığına yükselmiştir. 2008'den 2020'ye kadar Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Ülker, bu görevi 2020'de yeğeni Ali Ülker'e devretmiştir.

Kırım Aluşta kökenli Ülker ailesinin en küçük çocuğu olan Murat Ülker, Betül Ataseven ile evli ve üç çocuk babasıdır. Ailesiyle seyahat etmeyi ve yelken sporunu seven Ülker, aynı zamanda geniş bir sanat koleksiyonuna sahiptir ve sosyal medyayı aktif olarak kullanmaktadır.

Sosyal ve Spor Faaliyetleri

Spora, özellikle basketbola olan ilgisiyle bilinen Murat Ülker, 1993'te Ülkerspor Basketbol Kulübü'nün kuruluşunda etkin rol oynamış ve kulübün birçok başarısına katkıda bulunmuştur. İngilizce ve Almanca bilen Ülker, 2023 itibariyle Türkiye'nin en zengin ikinci kişisi ve dünyanın en zengin 601. kişisidir.

2. Semahat Sevim Arsel - 2.9 Milyar Dolar

Forbes dergisinin açıkladığı en zengin 10 Türk hakkında bilinmeyen ayrıntılar resim: 1

Semahat Arsel kimdir?

1928 yılında Ankara'da doğan Semahat Sevim Arsel, Türk iş insanı ve Vehbi Koç'un en büyük çocuğudur. Amerikan Kız Koleji'nden mezun olan Arsel, İngilizce ve Almanca bilmektedir. 1956 yılında Nusret Arsel ile evlenmiş, çocuk sahibi olmamıştır.

Arsel, 1964 - 1972 yılları arasında Koç Holding yönetim kurulu üyesi ve Vehbi Koç Vakfı yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. TURYAT ve SANERC (Semahat Arsel Nursing Educational & Research Center)'in başkanlığını yürütmekte ve Vehbi Koç Vakfı yönetim kurulu başkanı olarak görevine devam etmektedir. 2012 yılında Türkiye'nin vergi rekortmeni olmuş, 2014 yılında en fazla vergi veren ikinci kişi olmuştur.

Florance Nightingale Vakfı ikinci başkanı ve Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu'nun kurucusudur. Ayrıca Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın (TEGV) kurucu üyelerindendir. 2023 itibarıyla Forbes dergisine göre 3 milyar dolar servetiyle Türkiye'nin dördüncü, dünyanın ise 982. en zengin kişisidir. 2015 yılında Türkiye'nin en çok vergi veren kişisi olmuştur.

3. İpek Kıraç - 2.8 Milyar Dolar

Forbes dergisinin açıkladığı en zengin 10 Türk hakkında bilinmeyen ayrıntılar resim: 2

İpek Kıraç kimdir?

İpek Kıraç, 29 Kasım 1984'te İstanbul, Eminönü'nde doğdu ve İnan ile Suna Kıraç tarafından evlat edinildi. 2002 yılında Koç Özel Lisesi'nden, 2007 yılında ise Brown Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Brown Üniversitesi'nde Halk Sağlığı yüksek lisans eğitimine devam ederken, UMass Tıp Fakültesi'nde ALS hastalığı üzerine araştırmalar yaptı ve Amerikan Hastanesi'nde staj gördü.

2012 - 2021 yılları arasında Sirena Marine Denizcilik San. Ticaret A.Ş.'nin CEO'su olarak görev yaptı. Bu süreçte şirketi lüks yelkenli ve motor yatlar sektöründe öne çıkaran ve Türkiye'nin en büyük ilk 500 ihracatçısı arasına sokan Kıraç, şirketin cirosunu ve kârlılığını önemli ölçüde artırdı. Şu anda Sirena Marine'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Suna Kıraç ve İnan Kıraç Vakfı'nın Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olan İpek Kıraç, "Suna'nın Kızları" eğitim inisiyatifini başlattı ve SemtPati Vakfı'nı kurdu. Ayrıca Vehbi Koç Vakfı, Amerikan Hastanesi ve Arçelik Pazarlama gibi kurumlarda Yönetim Kurulu Üyesi görevlerini sürdürmektedir. Koç Okulu Yönetim Kurulu Başkanı, Koç Üniversitesi ve Galatasaray Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, TEGV Yönetim Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Üyeliği gibi görevleri bulunmaktadır.

4. Mustafa Rahmi Koç - 2.6 Milyar Dolar

Forbes dergisinin açıkladığı en zengin 10 Türk hakkında bilinmeyen ayrıntılar resim: 3

Mustafa Rahmi Koç kimdir?

1930 yılında Ankara'da doğan Mustafa Rahmi Koç, Türk iş insanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanıdır. Vehbi Koç ve Sadberk Koç'un dört çocuğundan ikincisi olan Rahmi Koç, ilköğretimini Ankara'da tamamladı ve ardından İstanbul'daki Robert Kolej'e devam etti. Daha sonra ABD'ye giderek Johns Hopkins Üniversitesi'nde Endüstriyel Sevk ve İdare Bölümünde eğitim aldı.

Rahmi Koç, Harp Akademileri'nde yedek subaylık hizmetini tamamladıktan sonra 1958 yılında Koç Grubu'nda çalışmaya başladı. 1964'te Koç Holding'in İstanbul'a taşınmasıyla Genel Koordinatör olarak atandı. 1970 yılında Koç Holding İcra Komitesi Başkanı, 1980 yılında da İdare Komitesi Başkanı oldu. Babası Vehbi Koç'tan 1984 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığını devraldı ve bu görevi 2003 yılına kadar sürdürdü. Emekli olduktan sonra Koç Holding Şeref Başkanı oldu.

Mustafa Koç, Ömer Koç ve Ali Koç olmak üzere üç oğlu ve dört torunu vardır.

5. İbrahim Erdemoğlu - 2.5 Milyar Dolar

Forbes dergisinin açıkladığı en zengin 10 Türk hakkında bilinmeyen ayrıntılar resim: 4

İbrahim Erdemoğlu kimdir?

1962 yılında Besni'de doğan İbrahim Erdemoğlu, ilk, orta ve lise eğitimini Gaziantep'te tamamladı. Üniversite eğitimine Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü'nde devam ederek mezun oldu. Babası Mehmet Erdemoğlu'nun değerleri doğrultusunda, hem çalışıp hem okuyarak iş hayatına adım attı.

1983 yılında aktif iş hayatına başlayan Erdemoğlu, 1998'de dünya lideri olacak Merinos Halı'yı kurdu. 2005 yılında Dinarsu'yu Akkök Grup'tan devraldı ve 2015'te Sasa Polyester A.Ş.'nin çoğunluk hisselerini satın aldı.

Evli ve üç çocuk babası olan İbrahim Erdemoğlu, memleketi ve insanları için çeşitli kurumsal sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdi. Camiler, taziye evleri, okullar, müzeler ve daha birçok alanda yapılar inşa ederek topluma katkıda bulundu. Mehmet Erdemoğlu Mühendislik ve Mimarlık Fakültesini kurarak eğitime destek oldu.

6. Erman Ilıcak - 2.4 Milyar Dolar

Forbes dergisinin açıkladığı en zengin 10 Türk hakkında bilinmeyen ayrıntılar resim: 5

Erman Ilıcak kimdir?

Erman Ilıcak, 3 Ekim 1967'de Malatya'nın Darende ilçesinde doğdu. Orta ve lise eğitimini 1985 yılında TED Ankara Koleji'nde tamamladı. 1990'da ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Ilıcak, Viyana Ekonomi Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen MBA programını 2002'de, Paris'teki International School of Management'da işletme doktorası programını ise 2011'de tamamladı.

Çalışma hayatına öğrencilik yıllarında başlayan Ilıcak, 1993 yılında Rusya’da  Rönesans Holding’i kurdu. Halen Rönesans Holding'in başkanlığını yürütmektedir. Holding, inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında 28 ülkede faaliyet göstermekte ve 75 binden fazla çalışanı bulunmaktadır.

7. Ferit Faik Şahenk - 2.4 Milyar Dolar

Forbes dergisinin açıkladığı en zengin 10 Türk hakkında bilinmeyen ayrıntılar resim: 6

Ferit Şahenk kimdir?

Ferit Şahenk, 18 Mart 1964 tarihinde Ankara'da, Niğdeli iş insanı Ayhan Şahenk ve Deniz Şahenk'in oğlu olarak doğdu. 1987 yılında Boston Koleji'nden pazarlama ve insan kaynakları bölümünden mezun oldu ve daha sonra Harvard University'nin Owner/President yönetici programını tamamladı. 1988 yılında Manufacturers Hannover'da bankacılık stajı yaparak iş dünyasına adım attı.

1991 yılında Garanti Menkul Kıymetler Şirketi'ni kurdu. 1990-1997 yılları arasında Doğuş Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Babası Ayhan Şahenk'in 2001 yılındaki vefatı sonrası Doğuş Grubu'nun başına geçti.

Ferit Şahenk, aynı zamanda koyu bir Fenerbahçe taraftarıdır. Fenerbahçe Spor Kulübü'ne maddi destekte bulunmuş, özellikle 2012'de gerçekleşen Moussa Sow transferinde önemli bir rol oynamıştır. Fenerbahçe Spor Kulübü kongre üyesi ve 1907 Fenerbahçe Derneği yöneticisi olarak görev yapmaktadır. 2017 yılında Fransa tarafından Légion d'honneur Nişanı ile ödüllendirilmiştir.

8. Filiz Şahenk - 2.2 Milyar Dolar

Forbes dergisinin açıkladığı en zengin 10 Türk hakkında bilinmeyen ayrıntılar resim: 7

Filiz Şahenk kimdir?

1967 yılında Ankara'da doğan Filiz Şahenk Doğuş Holding’in kurucusu Ayhan Şahenk’in kızı Ferit Şahenk’in kız kardesişidir.

Filiz Şahenk, Doğuş Holding bünyesinde yer alan ve 1974 yılında Bolu'da kurulan “Filiz Makarna” isimli kuruluşun adının ilham kaynağıdır. Hiç evlenmemiş olan Filiz Şahenk, 1992 yılında kurulan Ayhan Şahenk Vakfı'nda başkan vekilliği görevini üstlenmektedir. Filiz Şahenk, aile vakfında önemli bir rol üstlenerek, toplumsal ve eğitimsel projelere katkıda bulunmaktadır. Şahenk, hem iş dünyasında hem de sosyal sorumluluk alanlarında aktif bir yaşam sürdürmektedir.

9. Ali Erdemoğlu - 2.2 Milyar Dolar

Forbes dergisinin açıkladığı en zengin 10 Türk hakkında bilinmeyen ayrıntılar resim: 8

Ali Erdemoğlu kimdir?

Forbes’in 2023 yılında yayınladığı en zengin isimler listesinde Türkiye’nin en zengin üçüncü ismi olan Ali Erdemoğlu listenin birinci sırasında yer alan İbrahim Erdemoğlu ile kardeştir. Özellikle son dönemde kazandığı değerlerle adından sıkça bahsettiren SASA Polyester'in patronlarından birisidir. Ali Erdemoğlu aslen Adıyamanlıdır.

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Ali Erdemoğlu ve İbrahim Erdemoğlu halıda kullanılan en büyük malzeme üreticisi SASA Polyester'in %75'inden fazlasına birlikte sahipler.İlk olarak 2015'te SASA'nın %51'ini 102 milyon dolara satın aldılar. SASA saha sonra büyük bir büyüme göstererek ülkemizin en önemli şirketlerinden biri haline geldi.SASA'nın patronlarından olan Ali Erdemoğlu 4.7 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasında dünyada 580'inci sırada, Türkiye'nin en zenginleri arasında ise 3. sırada yer aldı.

10. Nihat Özdemir - 2 Milyar Dolar

Forbes dergisinin açıkladığı en zengin 10 Türk hakkında bilinmeyen ayrıntılar resim: 9

Nihat Özdemir kimdir?

Evli ve iki çocuk babası olan Nihat Özdemir, Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi'nden (şu anki adıyla Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi) makine yüksek mühendisi olarak mezun oldu. Üniversite yıllarında Necmettin Erbakan'ın asistanlığını yapmış ve İngilizce öğrenmiştir.

Sanayi, turizm ve inşaat alanlarında aktif olan Özdemir, Türkiye’ninen büyük müteahhitlik firmalarından Limak’ınn sahibidir. Ayrıca Sabiha Gökçen Havaalanı'nın hissedarlarından biridir.

MKE Ankaragücü ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nde yöneticilik yapan Özdemir, Fenerbahçe'de Ali Şen ve Aziz Yıldırım yönetimlerinde görev almıştır. Aziz Yıldırım döneminde Fenerbahçe Başkan Vekili olarak uzun yıllar görev yapmıştır.

1 Haziran 2019'da Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlık seçimlerine girerek 179 oy alarak 4 yıllığına federasyonun 42. başkanı oldu. 4 Nisan 2022'de bu görevinden istifa etti.

Etiketler Forbes en zengin
Yorumlar
Kalan Karakter 800