Finansal Sağlığınız Yerinde mi? - 29.12.2011

Yeni yıla üç gün kaldı... Finansal huzur dolu bir yıl geçirmeniz için küçük bir testim var. Samimiyetle cevaplayın. Ne kadar çok 'Evet' cevabınız varsa finansal açıdan o kadar sağlıklısınız demektir. Daha çok 'Hayır' cevabı çıkarsa üzülmeyin, 'Hayatta ne istediğini bilene dünya bile yol verirmiş' demişler, beraberce çözüveririz. Haydi derin...

Yeni yıla üç gün kaldı... Finansal huzur dolu bir yıl geçirmeniz için küçük bir testim var. Samimiyetle cevaplayın.

Ne kadar çok 'Evet' cevabınız varsa finansal açıdan o kadar sağlıklısınız demektir. Daha çok 'Hayır' cevabı çıkarsa üzülmeyin, 'Hayatta ne istediğini bilene dünya bile yol verirmiş' demişler, beraberce çözüveririz. Haydi derin bir nefes alın ve test başlıyor…

1. 2012 için finansal hedeflerim (Evliler için: Ortak finansal hedefimiz) var.  Evet / Hayır
2. Kazancımın her kuruşunun nereye gittiğini biliyorum.  Evet / Hayır
3. Gelirimden az harcıyorum (yani neden oluştuğunu bilmediğim borçlarım yok).  Evet / Hayır
4. En az 3 aylık zaruri giderlerimi karşılayacak miktarda nakitim (acil durum fonum) var.  Evet / Hayır
5. Bir şey satın almadan önce araştırıp, karşılaştırma yaparım, aniden almam.  Evet / Hayır
6. Kendime uygun sigorta konusunda yeterince bilgiliyim (sağlık, ev, araba, deprem, işsizlik, hayat, emeklilik…).  Evet / Hayır
7. Ne kadar borcum var ve bunun için her ay/yıl ne kadar faiz ödüyorum biliyorum.  Evet / Hayır
8. Aylık ev kredisi veya kira Ödemelerim gelirimin yansından az.  Evet / Hayır
9. Aylık borç taksitlerim maaşımın dörtte birinden az (ev Ödemesi hariç).  Evet / Hayır
10. Her ay kredi kartı borcumun tamamını ödüyorum.  Evet / Hayır
11. Emeklilik için birikim yapmaya başladım.  Evet / Hayır
12. Her ay maaşımı alır almaz, kendimden bile sakladığım bir miktar parayı ayrı bir hesapta biriktiriyorum.  Evet / Hayır
13. Çocuğuma düzenli harçlık vererek onu para konusunda eğitiyorum (Harçlık: 7 yaş haftalık, 13 yaş üstü aylık).  Evet / Hayır
14. Yatırım yapıyorum (yani paramı çalıştırıyorum).  Evet / Hayır
15. Tüm param tek bir yerde değil (örnek; altın, dolar).  Evet / Hayır
16. Para konusundaki sıkıntılarımı, dertlerimi içime atmadan, büyütmeden konuşabiliyorum, danışabiliyorum.  Evet / Hayır

Cevaplarınız çoğunlukla ‘Evet’ ise durum iyi. Değilse de dert etmeyin, Allah sağlık versin. 2012'de para sorunlarınızın hepsini çözeriz. Siz yeter ki sorun, ben cevaplarım. Herkese şimdiden sağlık, sevgi ve para dolu bir yeni yıl dilerim.

Yılbaşı Borcu
Yılbaşı telaşı ve heyecanı ile bütçeyi aşan hediyeler, kıyafetler, süsler alıp 2012'ye'yıLbaşı borcu' yükü ile girmeyin!

Hediye
Çoğumuz bir önceki sene kimden ne hediye aldığını hatırlamıyor bile. Hediye alırken bunu göz önünde bulundurun!

Dikkat!
Yılbaşına kadarki 3 gün çok kritik. Bankalararası Kart Merkezi'ne göre kredi kartı harcamalarının en fazla arttığı dönemlerden biri bu üç gün.

Sizin 2012 Hedefleriniz Hazır Mı?

Facebook (Özlem Denizmen ile Para Durumu) ve twitter (twitter.com/ozlem_denizmen) aracılığıyla takipçilerime 2012 hedeflerini sordum, bakın neler dediler… Ya sizin 2012 hedefleriniz hazır mı?
@Etemiminez: 2012 için hedef; arabamı yenilemek… Fazla kilolardan kurtulmak ve mutlu olabilmek.

@_Aysunn_: 'Ben' odaklı yaşamak istiyorum. İşim, ailem, huzurum, maddi ve manevi gücümle yere daha sağlam basmak. (vesaire ben iş ve yeni arkadaşlar, yeni ortam ve bir düzene ait olma hissi:)

@Cem_inba: Yeni yılın 2. haftası yeni işe başlayacak biri olarak, yeni iş ve ortama adapte olup yükselmek. @celalpamuk Borçlanmadan mevcut durumu muhafaza etmek.

@sorissodi angelo: Erteleyip durduğum yüksek lisans eğitimime başlamak olacak! Yurt dışı veya paralı eğitim için burs da araştıracağım.

@365gun52kitap: Daha çok okumak, daha çok öğrenmek, kendim ve sevdiklerim için maddi manevi yatırım yapmak, ayakta durmak.

@matematist: Kendi işimin sürdürülebilirliğini sağlamak.

@FARUKB: Finansal açıdan rahatlamak, borçlardan kurtulmak, aileyi garantiye alacak yatırım yapmak, sonra stresten uzak durmak.

@AksuNaz: Kendi ayaklarımın üstünde daha sağlam durmak, daha çok yardım edip daha fazla konuşup daha fazla sevmek. =)

@kizonur: Cumartesi/pazar (gocunmadan, iş seçmeden) çalışıp ayda 500 TL ek gelir yaratacağım.
İsmail Metin 2012 de hiç kredi kartı kullanmamayı hedefliyorum.

İbo İbrahim Korkmaz: Ben 2012'de 2011'de yaptığım gibi ayağımı yorganıma göre uzatacağım. Kaygısız ve dertsiz bir yıl geçirme hedefindeyim. =)

Doğan Çakmak: 2012 de zengin olacağım ama nasıl?...

Rana Muko: Bu sene bir ev almak istiyorum (ona göre çalıştık).

İstek Ve İhtiyaçlarını Ayır Kredi Kartını Kullanma...
Soru: Özlem Hanım merhaba. 1500 lira gelirim, 7500 lira kart borcum vardı. İki ay önce aylık 600 lira ödemeli kredi alıp borçlarımı kapattım ama bu ay yılbaşı telaşıyla kendimi tutamadım, kredi kartımdan 1500 liralık alışveriş yaptım. Şimdi elimde 1000 lira kaldı, kartımı nasıl kapatabilirim, bu parayla nasıl geçinebilirim? Canan

Cevap: Sevgili Canan, düzenli bir gelirinin olması ve yaşadığın sorunun farkında olman çok güzel. Çok harcama yapmak bir 'uğraşı'dır. Dolayısıyla hemen kendine farklı bir hobi-uğraş bul. Moralini bozma, her borç Ödenir. Öncelikle sana hemen bir borç kapatma planı yapalım:

1) Faizi kontrol et: Kredi ve kredi kartı borcunun hangisine daha yüksek faiz ödüyorsan, öncelikle o borçtan azalt. (Muhtemelen kredi kartı faizin daha yüksek olacaktır.)

2) Para yarat: Bütçene bak, istek/ihtiyaç diye ayır, istekleri bir süre kıs. Bu paraları borç kapatma için kullan (aynı diyet yapar gibi).

3) Ekstra para: Hafta sonu ek iş yapabilirsin. Akşamları fazla mesai yapabilirsin. Kullanmadığın, bir kenarda duran eşyaları satabilirsin.

4) Ani harcama dürtüsü geldiğinde borç kapatma hedefine odaklan. Buzdolabına, cüzdanına borcun rakamını yaz. Sürekli yüzleş. Hatırla.

5) Kredi kartınla helalleş: Madem kendini tutamıyorsun, borçlarını kapatana kadar kredi kartını kullanma.

6) Altın kuralı uygula: Gelirinden az harca. Başkalarının değil, kendi hayatını yaşa, o en güzeli.

Ayaklar Yorgana Göre Uzansın

Soru: Özlem Hanım, 1700 lira gelirim, 1250 lira giderim, 10 bin lira kredi borcum var. 13 bin lira değerinde bir araba almak istiyorum, ne önerirsiniz? Hakan

Cevap:
Sevgili Hakan, arabayı alma! Evet, doğru duydun alma. Kredi borcunu bitirmeden yeni bir borca girmenin alemi ne? Önce borçlarını bitir, sonra 1300 TL biriktir (almak istediğin arabanın değerinin yüzde 10'u). Bir de arabanın kaskosu, vergisi, benzini, otoparkı, aksesuarı, bakımı var... Aman ayaklar yorgana göre uzansın.

Yorumlar
Kalan Karakter 800