EPDK elektrikte 2024 için hizmet bedellerini belirledi

Elektrik sektöründe 1 Ocak'tan itibaren çeşitli hizmetler için uygulanacak bedeller belirlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) ilgili kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında duyuruldu. Bu çerçevede, 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek olan güvence, kesme-bağlama, sayaç kontrol, ödeme ve ikinci bildirim bırakma ücretleri belirlendi.

Kurul, 1 Ocak 2024'ten geçerli olacak güvence birim bedellerini belirledi. Bu kapsamda, sanayi, kamu ve özel sektör aboneleri için kilovat başına 387 lira 10 kuruş, mesken aboneleri için 136 lira 20 kuruş, şehit aileleri ve muharip/malul gaziler için 68 lira, tarımsal faaliyetler, aydınlatma ve diğer aboneler için ise 183 lira 70 kuruş olarak tespit edildi.

Elektrik kesme-bağlama ücretleri alçak gerilim için 72 lira 60 kuruş, orta gerilim için ise 543 lira 60 kuruş olarak belirlendi. Direkt bağlı tek fazlı aktif veya üç fazlı aktif ve/veya reaktif sayaç kontrol bedeli 100 lira 60 kuruş, akım trafolu ve/veya gerilim trafolu aktif ve/veya reaktif sayaçlar için kontrol bedeli ise 127 lira 50 kuruş olarak kararlaştırıldı.

EPDK elektrikte 2024 için hizmet bedellerini belirledi resim: 0

Görevli tedarik şirketlerinin dağıtım şirketlerinden aldıkları ödeme bildirimi ve ikinci bildirim bırakma hizmetine ilişkin bedeller de onaylandı. Buna göre, alçak gerilim için ödeme bildirimi bırakma bedeli 215 kuruş, orta gerilim için ise 2 lira 15 kuruş oldu. Alçak gerilim için ikinci bildirim bırakma bedeli 4 lira 31 kuruş, orta gerilim için ise 43 lira 22 kuruş olarak belirlendi.

Ayrıca EPDK, şebeke işletmecisi başvuru ve yıllık işletim bedeli, görevli tedarik şirketleri yıllık işletim bedeli, şebeke işletmecisi ve görevli tedarik şirketleri işlem bedeli, 50 kilovat ve altı çatı ve cephe uygulamalı güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri için proje onay ve kabul işlemleri bedeli ile otomatik sayaç okuma sistemi ilave veri talebi bedelini de belirledi.

Kurum, alçak ve orta gerilim elektrik hatları için bağlantı bedeli, güneş enerjisine dayalı lisansız elektrik üretim tesisleri için proje onay ve kabul bedeli ve teknik kalite ölçüm hizmet bedelini de onayladı.

Etiketler elektrik
Yorumlar
Kalan Karakter 800