Enflasyon en çok enerji ve gıda grubunda arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aralık ayındaki enflasyonla ilgili değerlendirmelerini yayımladı. Yıllık enflasyonda enerji ve gıda gruplarındaki artış dikkat çekti.

TCMB'nin analizine göre, enflasyon 2023 yılını, son Enflasyon Raporu'nda tahmin edilen yüzde 64,77 orta noktasının altında kalarak tamamladı.

Değerlendirmede, yıllık enflasyonun temel mal ve hizmet gruplarında sınırlı bir artış gösterdiği, ancak enerji ve gıda gruplarında daha belirgin bir yükseliş yaşandığı vurgulandı. TCMB, enerji grubunda akaryakıt fiyatlarında gözlenen düşüşün sınırlı olduğunu belirtti.

Analizde ayrıca, taze sebze ve kırmızı et fiyatlarındaki yüksek artışların, aylık tüketici enflasyonunun yaklaşık yarısının gıda grubundan kaynaklandığına dikkat çekildi. Beklenen ücret artışlarının, dayanıklı mal fiyatlarındaki yükselişe etkili olduğu değerlendirilirken, hizmet grubunda aylık fiyat artışının yavaşladığı öngörüldü.

Enflasyon en çok enerji ve gıda grubunda arttı resim: 0

Değerlendirmede ayrıca, aylık kira enflasyonundaki zayıflama eğiliminin devam ettiği, akaryakıt fiyatlarındaki gelişmelerle uyumlu olarak ulaştırma hizmetleri fiyatlarının gerilediği ifade edildi.

Aralık ayında üretici fiyatları aylık artışının enerji grubundan kaynaklı olarak yavaşladığını belirten TCMB, yıllık üretici enflasyonunun düşük bazın etkisiyle arttığını belirtti. Enflasyonun ana eğiliminin, bir önceki aya kıyasla daha ılımlı bir seyir izlediği ve Enflasyon Raporu'nda öngörülenden daha olumlu bir görünüme işaret ettiği vurgulandı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800