Emekliye bir kez daha zam geldi: Yeni formüllerle emekli maaşları yükseltildi

Emekli maaşlarına yönelik zam düzenlemesi için geri sayım başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri için 5 aylık maaş zammı yüzde 33,66 olarak belirlendi. Ancak emekli maaşlarındaki son durum TÜİK Aralık ayı enflasyon rakamlarının Ocak ayı başında açıklanması sonrasında netleşecek.

Güncelleme:

Son zamanlarda hükümet, enflasyon verilerinin üzerine bir refah payı eklemektedir. Aynı zamanda emeklilere yönelik belirlenen taban maaşı ile düşük aylıklara sosyal destek sağlamaktadır. Şu anda gündemde olan konu ise, bu yıl enflasyon oranlarının üzerine hem emeklilere hem de asgari ücrete bir refah payı eklenmesidir. Bu refah payının miktarı çeşitli formüllerle hesaplanmaktadır. Ayrıca kök ücretle ilgili detaylar da belirlenmiştir.

Kasım ayı enflasyonu

TÜİK, kasım ayı enflasyonunu açıklamış ve bu oranın yüzde 33,66 olduğunu bildirmiştir. Aralık ayı enflasyonu da eklenerek 6 aylık bir oran elde edilecektir. Orta Vadeli Program'da öngörülen tahminlere göre, 6 aylık enflasyon oranının yüzde 38-40 bandında olması beklenmektedir.

Emekli maaş zammı için enflasyon belirleyici

Aralık ayının gelmesiyle birlikte birçok kesim, çalışanlar, asgari ücretle geçimini sağlayanlar, emekliler ve memurlar, beklenen zam oranlarını merakla beklemeye başladı. Emeklilerin ve memurların zam oranları, enflasyon verilerine dayanarak belirlenirken, asgari ücret artışlarında da enflasyon önemli bir faktör görülüyor

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri

Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamlarda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları, 6 aylık enflasyon oranları doğrultusunda artırılmaktadır. Ancak son yıllarda  emeklilere sağlanan bu artışlara ek olarak mutlaka bir refah payı da eklendi.

2023 yılının Ocak ayında %15 olarak belirlenen 6 aylık enflasyon, Temmuz ayında %30'a ulaşarak önemli bir artış kaydetti. Bu dönemde yapılan zamlar, ekonomik dengeleri etkileyerek ciddi bir gündem oluşturdu. Ancak bu yükseliş 2024 yılının ilk 6 ayında da devam edebilir.

Önümüzdeki dönemde gündemdeki en önemli konu, 2024 yılının ilk 6 ayında uygulanacak üçlü bir zam formülü. Bu formül, öncelikle %38-40 bandında çıkan 6 aylık enflasyonun %50'ye tamamlanması üzerine odaklanıyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800