Dövize talep arttı, rezervler düşüyor

Seçimlerin ardından döviz kurlarında bir artış öngörüsü, vatandaşların döviz alımını hızlandırdı. Mevduat faizinin gevşemesi ve Türk Lirası kaynaklı Kur Korumalı Mevduat hesaplarının (KKM) oluşturulamaması, bu talebi daha da güçlendirdi.

Güncelleme:

Türk Lirası bazlı KKM'nin oluşturulamaması ve yerel seçimler sonrası kurlarda bir artış beklentisi ile birleşince, son zamanlarda vatandaşların döviz alımı büyük bir ivme kazandı. Yılbaşından bu yana Dolar/TL kuru yaklaşık %5 oranında artarken, Merkez Bankası'nın net uluslararası döviz rezervleri 22 Aralık'taki en yüksek seviyesinden 11.3 milyar dolar azaldı.

Ekonomi gazetesinde Şebnem Turhan tarafından yapılan habere göre; yıl başından bu yana Dolar/TL'deki yaklaşık %5'lik artış ile döviz talebi netleşti ve Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde düşüş sürüyor.

Rezervler düşüş eğiliminde

Ekonomistlerin Merkez Bankası verileri üzerinden yaptıkları hesaplamalara göre, 16 Şubat ile biten haftada toplam döviz rezervleri 0.7 milyar dolar, net rezervler ise 0.4 milyar dolar azaldı. Bu durum, 22 Aralık'taki zirve seviyeden 11 milyar 252 milyon dolarlık bir düşüşü gösteriyor.

Merkez Bankası'nın verilerine göre, net uluslararası rezervler 9 Şubat haftasında 28 milyar 801,2 milyon dolar seviyesindeydi. Bu, bir önceki haftaya göre 761 milyon dolarlık bir artış olsa da, 22 Aralık'taki 40 milyar 86,4 milyon dolarlık zirveden 11.3 milyar dolar azalmış durumda.

Net uluslararası rezervler, 22 Aralık haftasından sonra dört hafta üst üste azaldıktan sonra, 26 Ocak'ta bir artış göstermiş, ancak Şubat ayına düşüşle başlamıştı. Bu hafta, Merkez Bankası'nın analitik bilançosuna dayanarak ekonomistler, 16 Şubat haftasında net rezervlerin 0.4 milyar dolar azalarak 28.4 milyar dolar seviyesine düşeceğini tahmin ediyorlar.

Ekonomistler ve Merkez Bankası'nın beklentilerine rağmen, döviz talebinin sürmesinin ana nedeninin, TL kaynaklı kur korumalı mevduat hesaplarının artık açılamaması ve bu nedenle çıkan paranın bir kısmının dövize yönelmesi olduğunu belirtiyorlar.

Kur artışı fiyatlara yansıyor

TL mevduat faizlerinin, piyasadaki likidite bolluğu nedeniyle cazip olmaması, KKM'den çekilen paranın büyük bir kısmının standart TL mevduata yönelmesini engelliyor.

Ekonomistler, geçmişte döviz kuru değişimlerinin hemen fiyatlara yansıtılmadığını, ancak son iki yılda bozulan algı ve enflasyon beklentileri nedeniyle, fiyatlara kur endekslemesinin önüne geçilemediğini belirtiyorlar. Bu durum, her kur değişikliğinin fiyatlarda hemen kendini göstermesine yol açıyor.

Etiketler rezerv mevduat döviz
Yorumlar
Kalan Karakter 800