Devalüasyon Ne Demek?
Devalüasyon işlemi bir ülkenin, yabancı devletler karşısında para birimin düşmesi olarak bilinmektedir. İşte devlet, değer kaybeden para birimini kendi eliyle düşürdüğünde ise düşürüldüğü oranda devalüe etmiş olur.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSon dönemde dolar ve euroda yaşanan hareketlerin ardından vatandaşlar devalüasyon nedir sorusunu aratmaya başladı. İlk olarak kelimenin kökenine bakacak olursak, bir şeyin değerinin düşmesi anlamına gelen Latince kökenli “dévaluation” kelimesi, ekonomide bir ülkenin ulusal parasının resmi değerinin, diğer para birimleri karşısında düşürülmesi anlamına gelir. Ekonomi terimlerinden olan devalüasyon herhangi bir ülkenin ekonomisi üzerinde meydana gelen ve sabit kur dengesi üzerinde ödemelerin açık verdiği bir eylemdir. Kısacası, devalüasyonla karşı karşıya kalan bir devletin, resmi para birimi üzerinden diğer ülke dövizlerine karşın değer kaybettirilmesi olarak da tanımlanabilmektedir. Günümüzdeyse devalüasyon, bir devletin sabit kurunda yaşamış olduğu ödemeler dengesinde açık olarak ifade edilmektedir. Yani devalüasyon herhangi bir devletin, para birimi düzeyinin, diğer ülkeler kanınca değer kaybetmesidir. Böyle bir durumun yaşanmasına karşılık ödemeler açığı veren bir ülke, dış devletler üzerinden satın alma gücünü düşürmeye çalışmaktadır.
Merkez Bankası sözlüğünde devalüasyon nedir sorusu için şu tanım yer alır: Sabit kur rejiminde, ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki değerinin azalmasını ifade eder.
Devalüasyon işlemi bir ülkenin, yabancı devletler karşısında para birimin düşmesi olarak bilinmektedir. İşte devlet, değer kaybeden para birimini kendi eliyle düşürdüğünde ise düşürüldüğü oranda devalüe etmiş olur.
Böyle bir durumda ise devalüe edilen ulusal para birimi, ülkenin makroekonomik politikaların seyrini değiştirir. İç ve dış satın alma güçleri kurlara yansıtılır. Bu durumda da devalüasyonun etkileri de fazlalaşmış olur. Öncelikle ithalat pahalı, ihracat ise daha uygun bir fiyattan ele alınır. Buna karşılık enflasyon değerleri yükselir. Cari açığın daha da azaldığı gözlemlenir. Ülkenin ekonomisi yavaşlar ve faiz oranları bu sebeple daha da yüksek oranlarla yansıtılmaya başlanmış olur.
Devalüasyon sonuçlarında; ideal olarak döviz talebinin azalması ve cari açığın kapatılması amacına hizmet eder. Ancak, ülkenin üretim kapasitesi artan iç talep ve ihracatı karşılamaya yetecek kadar artırılamıyorsa ve üretim yapısı büyük ölçüde ithal girdilere dayalı ise devalüasyonun hedefine ulaşması zorlaşır. Ülke ekonomisi petrol ve doğal gaza bağımlı ise ithalat ekonomik daralmaya paralel olarak kısmen azalabilir ancak ithalata ödenen döviz artmaya devam eder. Ayrıca, global ekonomik gelişmelere bağlı olarak fiyat düşüşlerine rağmen ülkenin ihraç ürünlerine olan talepte bir artış olmazsa umulan ihracat artışı gerçekleşmeyebilir.
Bu Hamlelerle Para Durumunuzu İyileştirin Para durumunuzu iyileştirmek için bu hamleleri uygulayın.