Değerlerimiz Kaç Para Eder?

1. İstemenin sonu yok... Ne kadar yüksek hayat standardına alışırsak, bu, o denli normal günlük yaşamımız haline geliyor, lüks artık doğal bir ihtiyaç halini alıyor. Hepimiz insanız, alışıveriyoruz. Birde refah düzeyimizi ‘neye, ne kadar’ sahip olduğumuzla değil, başkalarına kıyasla neye olduğumuzla ölçüyoruz. Yani bunun sonu yok. Ama biz daha...

1. İstemenin sonu yok... Ne kadar yüksek hayat standardına alışırsak, bu, o denli normal günlük yaşamımız haline geliyor, lüks artık doğal bir ihtiyaç halini alıyor. Hepimiz insanız, alışıveriyoruz. Birde refah düzeyimizi ‘neye, ne kadar’ sahip olduğumuzla değil, başkalarına kıyasla neye olduğumuzla ölçüyoruz. Yani bunun sonu yok. Ama biz daha fazlası için çabalıyoruz, istiyoruz. 2000 TL geliri olan aile, bunu 5000 bin, sonra 10,000 bin yapmak ister… Bu böyle sürüp gidiyor. British Columbia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucuna göre, kişilerin orta gelir seviyesine ulaştıktan sonra kazandıkları her artı gelir, mutlulukları üzerinde çok az etki göstermekte.

2. Ama gene de gene de istiyoruz... Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son araştırma sonuçlarında da açıkça görüldüğü gibi, ülkemizde "aşırı tüketim" "kredi kartlarına borçlanma" ve "Lüks tüketim" ailelerin büyük sorunu. Yani, daha da daha da satın almak istiyoruz. Ne için mutlu olmak için. Halbuki araştırmalar gösteriyor ki aldıklarımızın pırıltısı azaldıkça memnuniyetimiz de azalıyor. İstediklerimize sahip oldukça "doyum oranı"mız  azalıyor. Yani aslında PARA sürekli bir mutluluk getirmiyor.

3. Ya manevi değerlerimiz? Sevgi, dostluk, içtenlik, samimiyet, gurur, zeka, özgürlük, hatta dostunuzla içtiğiniz bir bardak kahvenin tadı… Bunları para ile alabilir misiniz? Parayla manevi şeyleri almaya çalışmak, sahte (imitasyon) ürün gibi asla gerçeğinin yerini tutamıyor. Etrafı kandırabiliriz ama KENDİMİZİ? Asla. Sizin için önemli olan ama parayla alamayacağınız değerleriniz neler düşündünüz mü? Bunlar sizsiniz, bunlar sizin temeliniz. Hayal ettiğiniz paraya sahip olsanız bu değerlerinizden vazgeçer misiniz? Araştırmalara göre kişiler genellikle sahip oldukları değerlerden çok sahip olamadıklarından bahsediyorlar. Yani bardağın dolu kısmı ile mutlu olmaktansa, boş kısmı için hayıflanıyorlar. Oysa hayatta sahip olduğumuz oncasına güzel değerlerimiz var. Değerlerimizin kıymetini bilelim. Değerlerimizi ASLA kaybetmeyelim. Onlar bizim temelimiz. Temelsiz bina bina değildir. Peki, sizin temelleriniz nedir? Haydi, hiç vazgeçmeyeceğiniz, sizi siz yapan 10 değerinizi (temelinizi) sıralamaya ne dersiniz?

Sağlık. sevgi ve para ile kalın.

Etiketler hayat ipuçları
Yorumlar
Kalan Karakter 800