Damacana su fiyatlarında dev artış! Yüzde 113 arttı...

İstanbul'da yılbaşından sonra 89.90 TL'ye çıkan damacana su fiyatı, asgari ücrete gelen zammın da etkisiyle 99.90 TL'ye ulaştı. Seçimden bu yana yüzde 113'lük bir artış yaşayan su fiyatlarıyla ilgili sektör temsilcileri önemli açıklamalarda bulundu.

Güncelleme:

İstanbul'da genel seçim öncesinde 46.90 TL'ye satılan 19 litrelik damacana su, seçim sonrasında yaşanan maliyet artışlarıyla aralık ayında 76 TL'ye yükselmişti. Ancak, yılbaşının hemen ardından 89.90 TL'ye çıkan fiyat, asgari ücret artışına eklenen akaryakıt zamlarıyla birlikte bu hafta itibariyle 99.90 TL'ye ulaştı. Damacana su fiyatlarındaki bu artış, seçimden bu yana yüzde 113'lük bir zammı ifade ediyor.

Bir ailenin aylık ortalama harcaması 750 TL 

Dört kişilik bir ailenin damacana su için aylık ortalama harcaması ise 750 TL'ye çıkarak maliyetlerdeki artışın etkisini gösteriyor. Yarım litrelik pet şişe suların 2 lira olduğu 2-3 yıl öncesine kıyasla, bugün evde bir bardak suyun maliyeti 1.05 TL'ye kadar yükselmiş durumda.

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, su fiyatlarındaki artışların temel nedenlerini değerlendirirken, "Fiyatlardaki yükselişin başlıca sebepleri dağıtım ve nakliye maliyetlerindeki artışlar, hammadde ve girdi maliyetleridir. Sektörümüzde yoğun bir rekabet var. Kimse mecbur kalmadıkça zam yapmamaya çalışıyor" şeklinde konuştu, maliyetlerdeki sürekli yükselişin sektörü etkilediğini belirtti.

'Su bile lüks oldu'

İstanbul Gazoz Su Şerbet Boza Turşu ve Sirke İmal Edenler ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Turan Akkaya ise şu açıklamalarda bulundu: 

"Dolar arttıkça bu fiyatlar da artacaktır. Maliyetler o kadar hızlı değişiyor ki biz de fiyat tutturamıyoruz. Ama bunun yanı sıra fırsatçılık da var. Biz odamıza kayıtlı olanlara fiyat tarifesi çıkarıyorduk ama bize bağlı olmayıp ticaret odasına bağlı olanlar tarifeye uymayınca düzen bozuldu. Sektörde herkesi kapsayacak bir tarife şart."

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise "En insani ihtiyacımız olan su bile lüks oldu. Maliyetler mutlaka artıyordur ama bunun insani bir ihtiyaç olduğu unutulmamalı. Ya yurttaşlara temiz içme suyu sağlansın ya da bu fiyatlara bir el atılsın, tarife getirilsin" dedi.

Etiketler su Zam damacana
Yorumlar
Kalan Karakter 800