Çocukları Finansal Hayatınızın Dışında Bırakmayın

Harçlık parmak izi gibidir. 7 yaşında haftalık olarak verilmeye başlanabilir. 13 yaşından itibaren ise aylığa dönülmeli. Harçlığı verirken o para ile hangi ihtiyaçlarını karşılaması gerektiği konusunda net olun ve harçlığı asla ceza yöntemi olarak kullanmayın. Aldığınız her şeyin bir bedeli olduğunu gösterin. Örneğin, çocuklarınız market...

Harçlık parmak izi gibidir. 7 yaşında haftalık olarak verilmeye başlanabilir. 13 yaşından itibaren ise aylığa dönülmeli. Harçlığı verirken o para ile hangi ihtiyaçlarını karşılaması gerektiği konusunda net olun ve harçlığı asla ceza yöntemi olarak kullanmayın. Aldığınız her şeyin bir bedeli olduğunu gösterin. Örneğin, çocuklarınız market alışverişinde neye ne kadar para ödediğinizi bilsin. Bir oyuncak istediğinde ya da maça / sinemaya götürüyorsanız, bilet fiyatını söyleyin, bedava sanmasın. Ekonomik sıkıntılar yaşıyorsanız, anlatmasanız bile çocuk sizdeki huzursuzluğu sezecektir. Onu endişelendirmeden konuyu anlatın.

Örneğin, kredi kartı borcunuz varsa bunu kimseyi suçlamadan, ayıplamadan ona anlatmalısınız. Çocuklar gerekli durumlarda tasarrufa yönelmeniz gerektiğini bilmeli. Çocuklar her gün kredi kartı kullandığınızı görürse sonunda paranın elinizde tuttuğunuz plastikten ibaret olduğunu ve size sonsuz para kaynağı sunduğunu düşünebilirler. Ay sonunda ekstreleri göstererek kredi kartının sadece bir ödeme aracı olduğunu, hepsini toplu halde ödediğinizi anlatmalısınız.

Aynı şekilde banka kartlarıyla ATM’lerden para çekerken çocuklar paranın makineden ne zaman isterse akıp duracağını düşünmemeli. Birikim de çok önemli ama bir o kadar da önemli olan paylaşmak. Çocuğunuz için üç kumbara hazırlayabilirsiniz. Biri biriktirmesi, biri harcamaları, biri de yardım için. Birikim kumbarasının üstüne hedefinin resmini yapıştırabilirsiniz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800