Çayın en çok demlendiği 6 ülke

Güne demli bir çayla başlamak birçoğumuz için olmazsa olmazımız ama bu durum sadece Türkiye’ye özgü değil. Dünyanın birçok ülkesinde çay, önemli bir değer. Kimi ülkelerde süt, limon, bal ile servis edilen çay, ilginç ritüelleriyle dikkat çekiyor.

1 6 İNGİLTERE / SÜTLÜ ÇAY
İNGİLTERE / SÜTLÜ ÇAY

Dünyada çay denilince akla gelen ilk ülkelerden biri de İngiltere’dir. Siyah çaya olan düşkünlüğü ile bilinen İngiltere’de sütlü çay ritüeli, bir sembol haline gelmiş durumda. Porselen çaydanlıkların ve çeşitli atıştırmaların da yer aldığı “5 çayı” kavramı İngiltere’de ortaya çıkmıştır.

2 6 ÇİN / ÇAYLARIN DİYARI
ÇİN / ÇAYLARIN DİYARI

Oldukça köklü bir çay tarihine sahip olan Çin’in 20 farklı bölgesinde çay üretimi yapılıyor. Yörelerine göre renk, koku ve tat konularında farklılık gösteren çaylar; yeşil, siyah, Wulong (bir tür yarı mayalanmış), beyaz, sarı, kırmızı ve yasemin olarak 7 farklı çeşide ayrılıyor. Ruhu dinlendirdiğine ve rahatlattığına inanılan çay, Çin halkı için ulusal içecek konumuna gelmiş durumda. 

3 6 HİNDİSTAN / 'MASALA' ÇEŞNİLİ ÇAY
HİNDİSTAN / 'MASALA' ÇEŞNİLİ ÇAY

Dünyada çay üretiminin en çok yapıldığı ülkelerden biri olan Hindistan’da çay genellikle süt ile birlikte servis ediliyor. Bunun yanı sıra çay içerisine süt ve şeker gibi geleneksel yöntemlerin yanında “masala” adı verilen bir çeşni de karıştırılıyor. Ayrıca sadece Hindistan’da yetişen “Darjeeling” bitkisinin çayı da, Hintliler tarafından en çok tercih edilen çaylar arasında yer alıyor.

4 6 FAS / NANE AROMALI ÇAY
FAS / NANE AROMALI ÇAY

Yeşil çay ve nanenin karıştırılmasıyla servis edilen Fas Çayı hem Fas’ta hem de Kuzey Afrika’da oldukça popüler olan bir meşrubat türü olarak karşımıza çıkıyor. Çay servisi öncesinde bardağa nane konuluyor sonrasında sıcak su eklenerek nanenin sinmesi bekleniyor. En sonunda da nane, suyun rengini yeşillendirdikten sonra üzerine demli bir çay ekleniyor. Tüm bu işlemlerden sonra servise hazır olan Fas Çayı, sağlığa olan faydası nedeniyle de çok fazla rağbet görüyor.

5 6 TAYVAN / KÖPÜKLÜ ‘SÜTLÜ İNCİ ÇAYI’
TAYVAN / KÖPÜKLÜ ‘SÜTLÜ İNCİ ÇAYI’

Tüm dünyada popüler olmaya başlayan “sütlü inci çayı”, yıllardır Tayvan gelenekleri arasında yer alan özel bir çaydır. Hem soğuk hem de sıcak servis edilebilen Sütlü İnci Çayı, şeker şurubu ile tapyoka incilerinin pişirilmesiyle hazırlanıyor. İlginç görüntüsüyle dikkat çeken Sütlü İnci Çayı’nın tüketim miktarının da arttığı görülüyor.

6 6 TÜRKİYE
TÜRKİYE

En fazla çay tüketen ülkeler arasında bulunan Türkiye, Karadeniz bölgesindeki çay tarlaları ile çay üretimi konusunda da Dünya’da oldukça önemli bir yere sahip. Sıklıkla sabah kahvaltılarında tüketilen siyah çay, aynı zamanda öğle ve akşam yemeklerinin ardından da tercih ediliyor. Misafirlere sunulacak ikramlar arasında da öne çıkan çay, Türk kültüründeki en önemli unsurlardan biri.

Etiketler çay
Yorumlar
Kalan Karakter 800