Çalışanın fazla mesai hakları!

‘Çalışanın fazla mesai hakları nedir?’, ‘Fazla mesaide zamanaşımı var mı?’, ‘Mahsuplaşma oluyor mu?’ gibi soruların cevabını bu haberde bulabilirsiniz.

İş Kanunu’nda işçilerin çalışma süreleri belirlenmiş durumda. Buna göre işçi bir haftada en fazla 45 saat çalıştırılabilir. Bu sürenin üzerindeki çalışmalar fazla mesaiye giriyor.

HAFTALIK ÇALIŞMA 45 SAAT

Fazla mesai düzenlemesi 4857 sayılı İş Kanunu’yla belirlenmiş durumda. Buna göre; haftalık çalışma saati 45 saat. Aşan süre fazla mesai olarak değerlendiriliyor. Fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 fazlası olarak ödeniyor. Örneğin; bir işçinin saatlik ücreti 30 liraysa, saatlik fazla mesai ücreti 30 lira oluyor.

5 YIL İÇİNDE DAVA AÇMA HAKKI

İş sözleşmelerinde fazla mesai ücreti aylık ücrete dahil ediliyorsa fazla mesai 270 saati aşamaz. Çalışırken fazla mesai hakkını alamayanlar haklarını yasal olarak arayabilir. Bunun için önce arabulucuya başvuru yapılacak. Arabulucuda sonuç alınamazsa 5 yıl içerisinde dava açma hakkı var.

ZAMLI ÜCRET YERİNE SERBEST ZAMAN

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında 1 saat 30 dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. İşverenin işçiye serbest zaman kullandırabilmesi için işçiden onay alması şart. İşveren serbest zamanı 6 ay içinde ve iş günlerinde kullandırmak zorunda.

24 SAAT ÇALIŞ 24 SAAT DİNLEN

>> Bazı işyerlerinde İş Kanunu’ndaki denkleştirme esası uygulanır. Yani işçilerin bazı haftalarda çalışma süreleri 45 saatin üzerinde olmakla birlikte denkleştirme süresi içinde bir bütün olarak çalışma süreleri 45 saati aşmamaktadır. Bu durumda İş Kanunu işverenin fazla mesai ücreti ödemesinin gerekli olmadığına hükmetmektedir.
>> Yargıtay ise işçinin 24 saat çalışıp 24 saat dinlendiği çalışma biçiminde işçinin günde en fazla fiilen 14 saat çalışabileceğini kabul etmiştir. Bu durumda Yargıtay 24 saat çalışıp 24 saat dinlenme usulüyle çalışmalarda işçinin bir hafta 3 gün, diğer hafta ise 4 gün çalışacağını ve haftalık normal çalışma süresi dolmamış olsa dahi işçinin günlük 11 saati aşan çalışmaları nedeniyle fazla mesai ücretine hak kazanacağına hükmetmişti.

BAYRAMDA HER GÜNE  EK ÜCRET 

Bayramda üretimin devamı açısından özellikle imalat ve hizmet sektöründe 100 binlerce işçi çalışıyor. Yasaya göre; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayana o günün ücreti ödeniyor. Tatil yapmayarak çalışanlara ise çalışılan her gün için bir günlük ek ücret ödenmesi gerekiyor.  Bayramdaki mesai ücreti sonradan izinle telafi edilemiyor.

Çalışanın fazla mesai hakları! resim: 0

Rapor alıp düğüne giden çalışana tazminat şoku!Arkadaşının düğününe giderek, görüntüleri de sosyal medya hesabından paylaşan işçi, tazminatsız işten atıldı.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800