Bulgaristan'tan euroya geçme hazırlığı

Bulgaristan, 2025'te para biriminde euroya geçmek üzere hazırlık yapıyor.

Bulgaristan basınına konuşan Georgieva, "Tarihi net bir şekilde belirleyemem, ancak benim için önemli olan Bulgaristan'ın 2025 yılında Avro Bölgesi'ne katılması ve bu hedefin gerçekçi olmasıdır," dedi.

Ülkenin euroya geçişinin "önemli ve stratejik bir öncelik" olduğunu vurgulayan Georgieva, "Bu, Bulgaristan ekonomisinin rekabet gücünü artırabilir, ticaret ve finans işlemlerinde maliyetleri düşürebilir, bazı sektörler için Bulgaristan'ın cazibesini artırabilir ve yatırım akışını ülke için daha çekici hale getirebilir," şeklinde konuştu.

Georgieva, Bulgaristan'ın Avro Bölgesi'ne geçiş için çaba sarf ettiğine işaret ederek, "Ülkenin bu göstergeleri yıl sonuna kadar karşılaması için uygun koşullar olduğunu düşünüyorum. Bu da gelecek yıl Avro Bölgesi'ne geçişin mümkün olabileceği anlamına geliyor," diye değerlendirdi.

Enflasyonun düşmesi bekleniyor

IMF Başkanı Georgieva, Bulgaristan'da bu yıl ekonomik büyümenin yaklaşık olarak %2,7 olmasını ve enflasyonun yıl sonuna kadar %4'ün altına düşmesini beklediğini belirtti.

Bulgaristan Ulusal İstatistik Enstitüsü'ne göre, ülkede 2023 yılında yıllık enflasyon %9,5 iken, 2024'ün Ocak ayındaki enflasyon %3,8 olarak gerçekleşti.

Bulgaristan Parlamentosu, Şubat ayında kabul ettiği Merkez Bankası Kanunu'nda, ülkenin para biriminden levadan euroya geçiş sürecinde yapılacak çalışmaları belirlemişti.
 
 
 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800