Borsanın en büyük şirketlerinin iklim karnesi zayıf!

Borsanın en büyük 24 şirketinin iklim karnesi pek parlak değil. Borsada işlem gören ilk 30 şirketin iklim değişikliğine ilişkin yaklaşımı incelendi. Hazırlanan rapora göre, şirketlerin çoğu ya iklim değişikliği ile ilgilenmiyor ya da yeterli çaba göstermiyor.

1 6 YETERLİ ÇABA GÖSTERİLMİYOR

İklim İçin 350 Derneği ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFIA), Borsa İstanbul’da işlem gören ilk 30 şirketin (BIST 30) iklim değişikliğine yaklaşımını inceledi. “BIST 30 Firmalarının Görünümü” adlı rapora göre, şirketlerin hemen hemen hiçbiri iklim değişikliğiyle mücadele için yeterli çaba göstermiyor.

2 6 BÜYÜK ŞİRKETLERİN ÇOĞUNUN HEDEFİ NET SIFIR

Raporda, Borsa İstanbul’da işlem gören, hem işlem hacmi hem de piyasa değeri en yüksek 30 şirketin oluşturduğu BIST 30’da yer alan 25 şirketin iklim değişikliğine yaklaşımı beş kriterde değerlendirildi: Fosil yakıt varlıkları, yatırımları, temiz enerji yatırımları, “Net Sıfır”, Karbon ayak izi ve “Karbon Nötr” için hedef belirlenmesi, ESG (Çevresel, Sosyal, Yönetişimsel uygulamalar) ve benzeri diğer derecelendirmeler.

3 6 SADECE 6 ŞİRKETİN HEDEFİ VAR…

İncelenen 25 şirketten yalnızca altısının; Arçelik, Sabancı Holding, Aselsan, Vestel, Şişecam ve Pegasus, net sıfır için hedef  tarihi bulunuyor. Sadece bu altı şirketin belirli bir tarihte, enerji verimliliği, elektrifikasyon ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak gibi seçeneklerle emisyonlarını net sıfır seviyesine indirme hedefi var. 

4 6 KARBON NÖTR HEDEF TARİHİ İÇİN DE SAYI OLDUKÇA AZ

Yine bu 25 şirket arasından yalnızca 11 şirketin de karbon nötr için hedef tarihi bulunduğu belirtiliyor. Bu şirketlerde ; Arçelik, THY, Ford Otomotiv, Sasa Polyester, Aselsan, Turkcell, Tekfen, Tofaş, TÜPRAŞ, Pegasus ve Koç Holding. Bu 11 şirket sebep oldukları toplam emisyon ile, çevreci yatırımları sayesinde telafi ettikleri emisyon miktarını dengelemeyi hedefliyor. 

5 6 SADECE VE SADECE 2 ŞİRKET DÜŞÜK RİSK TAŞIYOR OYSA DİĞERLERİ…

Şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişimsel anlamda attığı adımları değerlendiren ESG derecelendirmesinde yalnızca iki şirketin ESG skoru özelinde düşük riskli olduğu, 12 şirketin ise orta riskli olduğu ortaya koyuluyor. Yüksek ve ciddi yüksek ESG skoru alan şirket sayısı ise 11 olarak açıklanıyor.

6 6 EN BÜYÜKLERİN YÜZDE 92’Sİ CİDDİ RİSKLERLE KARŞI KARŞIYA

Yüksek ve ciddi yüksek riskli şirket oranı yüzde 44 iken düşük riskli şirket oranı yalnızca yüzde 8. Başka bir deyişle raporda, borsanın en büyük 25 şirketinin yüzde 92’sinin çevresel ve sosyal açıdan ciddi risklerle karşı karşıya olduğu söylenebilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800