Borsa ve dövizden kazananlar için yüzde 40 vergi getiriliyor

Bankada döviz hesabı olan ve Hazine'nin dövizli kağıtlarından yatırım yapan ve hisse senetlerinden gelir elde edenlerin vergi oranı çıkarılacak. Bu oran yüzde 40'a kadar çıkacak şekilde artırılması için gerekli yetkilendirme süreci başlatılıyor. İşte detaylar...

Güncelleme:

AKP'li milletvekillerinin TBMM'ye sunduğu son torba yasa teklifi, dövizden elde edilen faiz gelirleri ve borsadan elde edilen kazançlara yönelik vergi oranlarını artırma yetkisi tanıyor. Bu teklifin kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a, söz konusu gelirler için vergi oranlarını yüzde 40'a kadar çıkarma yetkisi verilecek. Dolayısıyla bu vergi düzenlemesi ile döviz tasarrufçularının döviz kazancı budanacak.

İkinci hedef, borsa yönünde

Torba teklifin 12. maddesi, yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen getirileri kapsamaktadır. Aynı zamanda söz konusu madde kapsamında faiz ve kâr payı gelirlerinden vergi oranının yüzde 40'a kadar artırılması da yer alıyor. Bu gelir kaynaklarına yönelik mevcut artırma yetkisi yüzde 30 ile sınırlı bulunmakta olup vergi yükü yüzde 25'e kadar çıkarılabiliyor. Bu yetkiyle birlikte Hazine'nin döviz yerine Türk Lirası borçlanma senetlerini tercih etmesi ve bankalara döviz yerine Türk Lirası hesabı açması daha avantajlı olacak.

Torba yasa teklifi kapsamında Cumhurbaşkanı'na hisse senedi alım satımından kaynaklanan kazançlara uygulanan vergi oranlarını artırma yetkisi verilmesi planlanıyor. Mevcut düzenlemede, bu oranlar yüzde 15'e kadar çıkabilmekteyken yeni teklifle bu oranın 'yüzde 40'a kadar' artırılabileceği öngörülüyor.

Sporcular için vergi süresi uzatıldı

Torba yasa teklifi kapsamında futbolcular başta olmak üzere sporcuların elde ettiği kazançlardan alınan düşük oranlı gelir vergisi uygulamasının süresi 2028 sonuna kadar 5 yıl daha uzatıldı. Ayrıca Cumhurbaşkanı'na ileride ek olarak 5 yıl daha uzatma yetkisi verildi.

Sporcular için vergi düzenlemesi oynadıkları pozisyona göre yapıldı. Lig usulüne tabi spor dallarında en üst ligde mücadele eden sporcuların kazançlarından hala yüzde 20 oranında vergi alınıyor. Bir altındaki ligdeki sporculardan yüzde 10 ve diğer ligler ile lig usulüne tabi olmayan sporculardan yüzde 5 vergi alınmaya devam ediyor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800