Beyanname doldururken dikkat edin!

Mart ayının gelmesi ile birlikte kira geliri elde eden vatandaşların da beyanname dönemi başlamış oldu. Bu sene içinde gelirden 21 bin lira düşüş yaşanarak vergi hesaplaması yapılacak. Ev için yapılan bütün masraflar ve ödemesi yapılan kiralar da vergiden düşürülüyor. İşte detaylar…

Güncelleme:

Mart ayının gelmesi ile birlikte kira geliri elde eden vatandaşların da beyanname dönemi başlamış oldu. Bu yıl kira gelirlerinden 21 bin lira düşülerek vergi hesaplaması yapılması bekleniyor. Konut düzenlemesi için yapılan masraflar ve ödemesi yapılan kiralar da vergiden düşülecek.

Ülkemizde mart ayı özellikle kira geliri elde eden vatandaşlar için beyanname dönemi olarak belirlenmekte. Bu gelirlerde en sık karşılaşılanı ise kira geliri olarak biliniyor. Ev veya iş yeri sahipleri kendi mülklerini kiraya vermiş olurlarsa buradan elde edecekleri gelirlerin tamamını maliyeye bildirmek durumunda oluyor. Bildirilen gelirlere göre de vergi hesaplaması yapılıyor. Tabi burada vergi hesaplaması yapılırken kullanılan pek çok indirim de söz konusu oluyor.

Kimlerin beyanname vermesi gerekiyor?

İş yerini veya da konutunu kiraya vererek gelir elde eden herkes kira gelir beyannamesi verme zorunluluğu bulunuyor. Buradan elde edilmiş olan gelirlere gayrimenkul sermaye iradı adı verilmekte. Sahip olunan mülk ile hisse bulunuyorsa yani ortak mülke sahip ise hisse sahipleri de hisse oranlarında beyanname verme zorunluluğu bulunuyor.

Gelir elde eden herkes beyanname verecek mi?

Kira geliri elde eden her vatandaş için tüm yıllarda istisna tutarı belirleniyor. Bu tutarın altındaki gelirler için beyanname şartı bulunmamakta. Bu sene için ise belirlenmiş olan tutar 21 bin lira olarak biliniyor. Belirlenen tutarın altında gelir elde edilmiş ise beyanname verilmiyor. Bu tutarın üstünde gelir elde eden vatandaş için de beyanname verilmesi zorunlu kılınıyor. Fakat bununla birlikte onların da gelirlerinden 21 bin TL düşüldüğü biliniyor.

Kira geliri elde eden vatandaş için beyanname hazırlamak göründüğünden daha da kolay. Gib.gov.tr adresine girerek hazır beyannamelerden birini seçilmesinin ardından bilgilerinizi girmeniz yeterli olacaktır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800